Велизар Шаламанов: С помощта на САЩ България ще влезе в Шенген

Страната ни ще премине към режим на системно подпомагане на Украйна, убеден е бившият военен министър

10.12.2023 | 09:24 Редактор: Елеонора Танева
Велизар Шаламанов: С помощта на САЩ България ще влезе в Шенген

Геополитическите тенденции и важността на България и засилване на сигурността, като САЩ ще помогнат на България да влезе в Шенген. Тази позиция изрази бивш министър на отбраната Велизар Шаламанов пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Това е повече политическо решение. А този тип действия от страна на правителството и парламента в геополитиката ще дадат на България инструменти за намиране на изход. Нека не забравяме, че точно поведението на България по време на Косовската криза доведе до покана на страната ни за преговори за членство в Хелзинки", припомни бившият военен министър. 

По отношение на влизането ни в Еврозоната той посочи, че там има много икономически аспекти.

"Но промените и в сферата на сигурността и отбраната ще доведат и до повече инвестиции. Виждаме вече тези резултати, а инвестициите са единственият инструмент да се засили нашата икономика, да падне инфлацията и да влезем в Еврозоната", заяви Шаламанов.

Относно помощта за Украйна той изрази убеждението си, че преминаваме към един режим на системно подпомагане на Украйна, обвързано с решително укрепване на нашата отбрана, с използване на съюзническите инструменти.

"В това число - бързо разполагане на противокорабни ракети, на системи за противовъздушна отбрана, разширяване на батальонната бойна група до бригада, заедно с амбициозна програма за превъоръжаване, която Министерски съвет вече прие и отива към Народното събрание, обясни Шаламанов. "Взето всичко това в пакет, показва много сериозна промяна в отбранителната политика в България. Това е много важно в контекста на трудностите, които в момента има САЩ с одобряване на помощта", подчерта Шалманов.

Според него основният урок, който Украйна трябва да научи,  е да определи ясни цели и да търси подкрепа за постигането им, а не исканията да бъдат в абстрактен формат - повече въоръжение, повече помощ.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 1
Ей
преди 4 месеца
Не говори от наше име! Ти ще оглавяваш бригадатата! Марш към Украйна, $%$&$&*! Сигнализирай за неуместен коментар