Брюксел 1

Събота от 17:00 часа
още

Габриел: До края на декември ще има решение за Шенген

"Изготвих документ, който да покаже резултатите, изпратен е до всички посланици на ЕС", каза вицепремиерът

09.12.2023 | 19:28 Редактор: Толя Стоянова

"Моята амбиция за България е тя да бъде регионален иновационен лидер. За първи път в стратегическите партньорства със САЩ и с Обединеното кралство имаме ясно откроено сътрудничество в областта на иновациите", заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел в студиото на "Брюксел 1".

"За първи път Министерство на външните работи има такова мобилно приложение - то се казва "Пътувай информирано". Много е важно и с това, че има бутон SOS, което позволява в непредвидена ситуация много бързо човекът да бъде локализиран. Мобилното приложение е единственото в Eвропа, на Външно министерство, което е с ChatBoth", коментира Габриел.

По думите ѝ колкото и да обръщаме внимание на дигиталните умения, толкова не трябва да забравяме и базовите.

"Само преди седмица направихме първия си по рода ден на отворените врати за студенти. Дойдоха стотици млади хора", каза вицепремиерът в ефира на Bulgaria ON AIR.

На въпрос има ли какво да направи България, за да бъде одобрена от Австрия и Нидерландия за Шенген, тя отговори, че до края на декември ще има решение дали ще бъдем приети.

"От ден първи имаме много ясни аргументи, които са подплатени с факти. Изготвих документ от две страници, който да покаже всички резултати, изпратен е до всички посланици на ЕС", посочи Габриел.

По думите ѝ България има нужда от външнополитическа стратегия. 

"В първата конференция много ясно казахме, че България има силна амбиция за две неща - да бъде фактор за стабилност в Югоизточна Европа и регионален иновационен лидер. Втората конференция ще бъде с млади хора - искам да чуя техния глас. Третата ще бъде с международни експерти", обясни външният министър.

Според нея стабилността на управлението зависи от работата на правителството всеки ден, а ротацията ще затвърди посоката, в която върви страната. Габриел е на мнение, че дебатите показват политическо съзряване.

"За последните шест месеца България излезе от европейската и международна изолация, говори в един глас вътре в страната и извън страната. Много ясно заявява, че не сме само членове на ЕС и НАТО, не сме пасивни наблюдатели на членството си, а искаме да бъдем активни", заяви вицепремиерът.

 

На въпроса на Милена Милотинова не трябва ли МВнР да създаде правен механизъм за юридическа подкрепа на българите в РСМ и Сърбия, чиито права са ститемно нарушавани, а самите потърпевши срещат трудности за намиране на добра правна защита, министър Габриел обясни, че темата не убягва от вниманието на МВнР, била е повдигната и по време на срещата й в Скопие на 28 ноември с българите там.

"Ние сме решили да създадем такъв правен механизъм. Необходимо е той да бъде и финансово обезпечен. Нашите сънародници казаха, че им е необходимо да познават механизмитеза писане на жалби и отстояване на права." Тя подчерта обаче, че в Програмата за традиционните ни общности, няма подаден проект за една платформа например, в която да има информация какви са стъпките и как да защитиш своите права. 

"За 2023 година бюджетът на тази програма беше 1 млн.  лв. За следващата година нашето предложение е бюджетът за тази програма да е 2 милиона и 100 хиляди лева," подчерта Мария Габриел.

Тя посочи още, че за първи път тази година Комисията за борба с расизма и нетолерантността към Съвета на Европа отчете проблема с македонските българи и той намери своето отражение и в Доклада на ЕК за РСМ.

Мария Габриел каза още, че след като посланикът на Сърбия беше извикан преди месец в МВнР заради случая с обиска в КИЦ Босилеград и недопускането на Едвин Сугарев в страната, от посолството на Сърбия все още не са предоставили поисканите копия от съдебно решение за предприетите от сръбската полиция действия.

 

"За съжаление, няма постъпила информация и това за нас е тревожна тенденция. За сметка на това България, освен в двустранните отношения, на всички формати на ниво ЕС - работна група, Съвет, повдига темата. Защото Сърбия е кандидат за член на ЕС и е недопустимо в рамките на този си статут да не спазва собственото си законодателство и това на ЕС. И ние ще продължим да говорим за тази задълбочаваща се тенденция," заяви външният министър.

Гледайте целия разговор във видеото.