Мария Габриел: Заедно с дигиталните умения, децата трябва да усвояват писане и смятане

Трябва да говорим повече за прагматичност на обучението, за креативност, за това да учиш създавайки, заяви вицепремиерът

09.12.2023 | 13:52 Редактор: Елеонора Танева

Дни след като международния тест PISA постави българските ученици на последно място в ЕС по математика, а по четене - на предпоследно, външният министър и бивш еврокомисар Мария Габриел коментира пред Bulgaria ON AIR какви промени са нужни в образователната ни система.

Според нея е важно да има баланс между новите технологии и основните умения при децата.

"Колкото трябва да обръщаме внимание на дигиталните умения – толкова трябва да обърнем внимание и на базовите умения и писането, четеното, смятането. Това съм казвала винаги и когато бях дигитален и образователен еврокомисар", заяви Габрел.

Тя е категорична, че учителите и експертите имат ключова роля за доброто образование в България.

"Аз имам много доверие на българските учители и на хората, които работят с децата. Несъмнено, трябва да говорим повече за прагматичност на обучението, за креативност, за това да учиш създавайки. Това новото поколение го изисква изключително много", добави Габриел.

Според външния министър трябва да имаме вяра в младите хора, но и критично мислене, което да поддържа интереса им.

Вижте повече в репортажа.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Шштт
преди 4 месеца
Гледай си франзузойчето с чуждото име. Не се занимавай с българчетата. Защо всички некадърници ги връщат от Брюксел в България? Сигнализирай за неуместен коментар