Депутатите няма да сменят датата на националния празник

Вече няколко часа продължава обсъждането но промените в Конституцията

08.12.2023 | 13:47 Редактор: Вяра Димова

"Ремонтът" на Конституцията на държавата е отново на дневен ред. Парламентът започва обсъждане на промените в Конституцията. Промените вече минаха през пленарната зала веднъж, но не събраха нужната подкрепа.

Ремонтът на основния закон предвижда при наличие на служебно правителство премиерът да се избира измежду трима - шефа на БНБ, председателят на НС или председателят на Конституционния съд. Съща така българи с двойно гражданство да могат да бъдат депутати или министри, както и намаляване на мандата на главния прокурор на 5 години, намаляване и на неговите правомощия свеждайки ги до административни. Идеята, от която засега се отказаха депутатите, е да сменят националния ни празник от 3 март на 24 май.

"От една страна да върнем прокуратурата, където ѝ е мястото, т.е. да се намалят правомощията, за да бъдат съсредоточени основно в наказателното производство, главният прокурор да не бъде свръх овластен", настоя Надежда Йорданова от "Продължаваме промяната - Демократична България". 

"В момента сме напът да улесним политическия начин за въздействие на прокуратурата", каза Бойко Рашков от "Продължаваме промяната - Демократична България".

"Какво казвате в началото. Образованието, науката и културата са стратегически приоритети, понеделник в бюджета дали ще ги видим тези приоритети и как те се вписват в класацията за нивото на българското образование", попита Кристиан Вигенин от БСП.

"Кое налага промяната на националния ни празник, каква е целта? Не разбирам", посочи Маргарита Махева от ''Възраждане''.

"Не може човекът, на който най-добрият му приятел е лютеница, а другият кръщава сина си на тъщата, да се наричат възрожденци. Вие, г-жо Махаева, не сте възрожденци, а прости саботьори", заяви Искрен Митев от "Продължаваме промяната - Демократична България".

От БСП отправиха покана към всички парламентарни групи във вторник да се съберат и да дебатират промените в Конституцията.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ха-ха-ха
преди 4 месеца
Поправката " Просто Киро"-всевъзможни продажници, недопуснати до властта в техните държави, да бъдат включени в листи срещу далавера в полза ПП-ДБ, ГЕРБ, ДПС и останалите българофоби, като разбира се, търговията ще е с територията, националните ни интереси и животът и здравето на " простолюдието", дали ще бъде предмет на жалба до КС? А останалите? Сигнализирай за неуместен коментар