Васил Терзиев: Понасяме щети за 240 млн. лв., ако до дни не изберем шеф на СОС

Поставяме като краен срок 12 декември, обяви столичният кмет

07.12.2023 | 11:08 Редактор: Толя Стоянова
Васил Терзиев: Понасяме щети за 240 млн. лв., ако до дни не изберем шеф на СОС

"До понеделник трябва да бъде избран председател на Столичен общински съвет, за да не загубим пари. Поставяме като краен срок 12 декември", заяви кметът на Столична община Васил Терзиев на днешното заседание на СОС, на което трябва да бъде избран председател на местния парламент. Три пъти досега този избор се проваляше.

Терзиев подчерта, че има много неща, които касаят града, но не могат да се случат без някакво решение на този проблем и затова трябва максимално бързо да бъде избран председател на СОС, както и да се направят разпределения по комисии, за да се избегне загубата на пари. Столичният кмет отправи апел към всички, независимо колко ще е трудно, да намерят решение до понеделник, за да може да се придвижи работата на СОС. Той е категоричен, че това, което трябва да се случи, е да се отпуши работата.

Васил Терзиев съобщи, че без председател и започване реалната работа на Столичен общински съвет, щетата ще е 240 милиона лева. Терзиев обясни, че най-належащи са парите за ВиК проектите, приемането на план-сметката, за да има ресурси за почистването на града.

"За ВиК проектите трябва да разплатим 77 млн. лв., за които няма наличности, и трябва да бъдат намерени и пренасочени, или заети. Ако това не се случи, губим 42 млн. и още 200 млн., които са свързани с бъдещата програма, също няма как да кандидатстваме по тях", добави той.

Грети Стефанова, която в качеството си на най-възрастен член на СОС председателства заседанието, отбеляза, че ако всеки си спомни какво е обещавал по време на предизборната кампания, няма да сме в това положение. Димитър Шалъфов от ПП-ДБ-СС предложи заседанието да бъде отложено за следващия вторник с мотива, че никой не е готов в момента да излъчи кандидат за председател.

Предложението е заседанието на СОС за избор на председател да се проведе на 12 декември от 10 часа. "За" него гласуваха 23 общински съветници, против се обявиха 11, а петима се въздържаха, предаде БГНЕС.

Карлос Контрера от ВМРО предложи заседанието да се проведе на 21 декември с идеята във времето от 11 до 17 декември следващата седмица да се изчерпят възможностите за политически консултации. Според него има възможност за разговори и освен група по група е добре представители на всички политически сили да направят опит за разговори.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)