Васил Терзиев: Заводът за третиране на отпадъците на София не работи ефективно

Никой не иска да рециклира пластмасата заради много лошото ѝ качество

06.12.2023 | 17:50 Редактор: Толя Стоянова
Васил Терзиев: Заводът за третиране на отпадъците на София не работи ефективно

"В Столичното предприятие за третиране на отпадъци (СПТО) има множество проблеми в цялата верига", каза кметът на София Васил Терзиев лед като провери работата на предприятието.

Терзиев посочи, че ако този завод трябва да преработва 90% от всичко, което влиза, и трябва да се депонират 10%, в момента се депонират 90%, а 10% се преработват, което е точно обратното. Според него това е поради множеството дефекти в системата. 

"Отпадъците са ресурс, а не проблем", каза Терзиев.

По думите на Терзиев в предприятието е имало доста видими сигнали за лошо управление, по тази причина е освободен директорът Фридрих Катцер и е назначен Николай Савов за временно изпълняващ длъжността. 

"Възложихме му няколко задачи", каза Терзиев и обясни, че една от тях е изготвянето на пълен доклад за състоянието на предприятието, както и план за оздравяването му. 

Кметът на София каза, че е възложен одит на предприятието и че ще има публичен доклад с информация за състоянието му и предложенията за решение на проблемите. 

"Установихме няколко проблема, един от тях е липсата на рециклируеми материали. Пластмаса за последните няколко месеца не е отделяна, тъй като фирмите, които търсим, категорично отказаха да я вземат, заради много лошото ѝ качество", обясни Савов.

Той допълни, че за рециклирането на хартията има сключен договор с фирма, която също отказва да я вземе, а металите, които се отделят за рециклиране, не са нужното количество, за да бъдат рециклирани. По думите на Савов над 50% от камионите директно са влизали на депо, а не са минавали през инсталациите за сепариране, а това, което е минавало през инсталациите, също е депонирано, предаде БНР.

Според Савов този проблем се получава, защото почти всички сепариращи линии не могат да работят, защото не са поддържани. Наличието на много прах в отпадъка също спомага за лошото състояние на машините.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Супер
преди 4 месеца
Как и с какво животът на оценяващите членството в ЕС се подобри от 2007г? Напуснаха България без визи и станаха милионери, облагодетелстваха се от някой фонд, т.е. са приближени до управляващите и съответно възнаградени? Аргументът " укрепване на мира и сигурността" е напълно абсурден.Най- вероятно " Евробарометър" го е добавил по свое усмотрение. Защо все сме начело на всички негативни класации, като сме уж " европейци"? Сигнализирай за неуместен коментар