Терзиев алармира: Основни проекти в София са под риск, трябва ни работещ СОС

"Има спешни теми и задачи, които не търпят отлагане", написа кметът на столицата

05.12.2023 | 21:15 Редактор: Искра Ангелова
Терзиев алармира: Основни проекти в София са под риск, трябва ни работещ СОС

През изминалите седмици направих всичко възможно да осигуря диалог за мнозинство и разбирателство в Столичния общински съвет (СОС). Въпреки усилията ми, изглежда нито една от групите в СОС, извън тази на ПП-ДБ (СС), не бърза. Това е удобна изчаквателна позиция, но е и липса на отговорност към избирателите. Всички разбират, че София има нужда от работещ Общински съвет, за да започнем реално да решаваме проблемите на хората. Това написа в профила си във Facebook кметът на София Васил Терзиев.

"Има спешни теми и задачи, които не търпят отлагане:

директна загуба на над 40 млн. лв. за ВиК инфраструктурата и, като следствие, невъзможност да се възползваме от над 200 млн. лв. заделени за следващия програмен период. Спешно трябва да се финансират 77 млн. лева до края на годината, за които не са налични средства;

гласуване на план-сметката за чистотата за 2024 г. Без това няма как да имаме по-добре почистени квартали и повече пари за районите за чистота;

гласуване на икономическата рамка на градския транспорт;

да се удължат договорите с фирмите за разделно събиране на отпадъци в 8 района на София, които изтичат през януари;

подготовката на бюджета за 2024 година;

липса на план за оздравяване на "Топлофикация" - София. Това е проблем, който бърка директно в джоба на софиянци;

невъзможност да започне реформата и оздравяването на търговските дружества на Столична община

Въпреки различията между партиите, представени в СОС, на София ѝ е нужна широка коалиция с компромиси от всяка една група. Призовавам групите в Общинския съвет да се обединят максимално бързо за едно работещо мнозинство и избор на председател на СОС. Ситуацията е сложна, но вярвам в държавническото мислене на общинските съветници. Не мисля, че някой от тях са обещавали да създават проблеми и препятствия за развитието на София в предизборната кампания. Време е предизборните обещания да бъдат изпълнени."

"Очаквам до понеделник да бъде намерен общ език между политическите групи, за да бъде избран председател на общинския съвет. В противен случай се поставят под сериозен риск основни проекти на София, което нашите съграждани няма да простят. Наложително е да поставим решаването както на текущите, така и на бъдещите проблеми на града над тяснопартийните интереси", завършва Терзиев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR