Депутатите гласуват бюджетите на Здравната каса и ДОО на първо четене

Очертават се бурни дебати, няколко комисии отхвърлиха проекторамката

01.12.2023 | 06:55 Редактор: Вяра Димова
Депутатите гласуват бюджетите на Здравната каса и ДОО на първо четене

Бюджетите на Здравната каса и общественото осигуряване влизат за първо гласуване в пленарната зала. Очакванията са за бурни дебати, след като в комисиите от ГЕРБ-СДС И ДПС отхвърлиха проекторамката. Заложените средства за здраве са с над 1 млрд. лв. повече и достигат 8 млрд. лв.

В план-сметката на общественото осигуряване е заложено увеличение на пенсиите и заплатите от средата на 2024 г. с 11%, а максималният осигурителен доход се вдига от 3400 на 3750 лева. Работодателите ще плащат болничния само за първите два дни, а не за три, както е в момента.

А след няколкочасово заседание, Комисията по бюджет и финанси гласува на второ четене промените в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

Депутатите отхвърлиха предложението, станало популярно като "донос-бонус" - въвеждането на финансов стимул за лицата, които подадат информация за събирането на допълнителни данъци.

Народните представители не приеха и намаляването на прага на сумите, допустими за извършване на разплащания в брой на 5 000 лв. Също не беше прието изискването работодателите в ресторантьорския сектор да изплащат заплатите на служителите си само по банков път.

Къде ще празнувате Коледа и Нова година?

И на двата празника ще си бъда в България.
82%
В България за Коледа и в чужбина за Нова година.
6%
В чужбина за Коледа и в България за Нова година.
2%
И двата празника ще прекарам в чужбина.
6%
Все още не съм решил.
5%
Общо 2404 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)