България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Зорница Русинова: Бюджетът трябва да даде предвидимост за бизнеса

Тя призова за подкрепа за малките и средни предприятия

30.11.2023 | 10:42 Редактор: Елеонора Танева

Финансовият министър Асен Василев е категоричен, че бюджетът  е разчетен по правилата, които да позволят на България да влезе в еврозоната от 1 януари 2025 г. 

"Дебатът покрай бюджета е по-скоро политически нападки, отколкото дали е социален, дали ще води до растеж, дали ще ни помогне да влезем в Еврозоната. Това коментира председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова в студиото на "България сутрин". 

Тя посочи, че 2024 г. трябва да е първата година, в която трябва да "имаме глътка въздух" след годините кризи. Русинова подчерта, че липсва по-целенасочена политика по отношение на доходите.

"Вярно е, че с ръста на минималната работна заплата има увеличение в семейния бюджет. Но трябва подкрепа за малките и средни предприятия, развитие на политики за съвместяване на семеен живот с работа, така че да се подпомогнат работещите хора, тогава ще има и повече пари за пенсии", допълни Зорница Русинова пред Bulgaria ON AIR.

Председателят на Икономическия и социален съвет определи като реалистичен дефицит в размер на 3%, но с уточнението, че е важно какво ще бъде изпълнено в бюджета.

По отношение на Еврозоната тя заяви, че е нужна по-добра информационна кампания както сред хората, така и сред бизнеса: "Препоръката на Икономическия и социален съвет е България да ускори приемането на нормативната уредба. Очакваме Закона за еврото, да започнем по-сериозна кампания с разясняване на параметрите какво да очакват хората и бизнеса".

Гледайте целия разговор във видеото.