Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Стефан Янев: Виждаме модел "ГЕРБ+", реализират сценария от записа

Лидерът на ПП "Български възход" отрече за коалиция с БСП на този етап

29.11.2023 | 20:25 Редактор: Тодор Петров

Лидерът на ПП "Български възход" Стефан Янев отрече пред Bulgaria ON AIR да са имали разговори с Корнелия Нинова за общ политически фронт с БСП. 

Присъствали са обаче на среща с БСП и други партии, анализирайки представянето на местните избори, където са били в коалиция или са заставали зад определени кандидати. По думите му това не е било разговор за общи бъдещи действия.

"Не сме отишли на срещата с нагласата, че дискутираме национална позиция за политика на партията. За нас не стои на дневен ред да правим общ фронт. Нямаме идея да комуникираме такъв тип споразумения. Не е воден общият разговор на базата на какви ценности, идеи и визия. Работата на партиите е да имат диалог. В момента не виждаме такъв диалог. Не са обсъждани теми за бъдещи коалиционни действия", обясни Янев в "Денят ON AIR".

Според него управляващата сглобка е от 3 партии, които взаимно се отричат.

"Не знам дали моделът "ГЕРБ" не се замести от "ГЕРБ+". Чудесно е, щом имат готовност да подкрепят Пеевски за премиер. Партии, които са го критикували до вчера, излизат и казват, че той се е променил. Откритият и честен диалог пред гражданите се заменя с послания. До голяма степен сценарият от онзи запис се реализира. Култивира се късата ни памет, влизаме от скандал в скандал. Нас ни търсят решенията, не търсим скандала", заяви бившият служебен премиер.

Янев обърна внимание, че държавният бюджет е инструмент, чрез който държавата демонстрира в името на каква политика използва финансите на държавата. За "Български възход" е важно какво дава този прочит като основна политика - на растеж или на социални разходи, които се плащат чрез заеми на висока цена. 

"Предвижданията за растежа са показатели, които залагат онова неизвестно. Заявките са написани, но всеки ги тълкува - "няма да продаваме плодородната земя, ще продаваме само другата". Защо трябва въобще да продаваме земята от Държавния поземлен фонд? Политиката отсъства и я заместваме с продажба на активи на държавата", каза още лидерът на "Български възход".

Янев изтъкна, че българската държава не може да готви продажба на компания като "Лукойл". На мнение е, че таксата за пренос на газ е напълно законна, но не вярва "Газпром" да плати. 

"Политическата класа в България е задължена на въоръжените сили, защото не инвестира в нови способности в последните години. Този проблем продължава и сега", завърши бившият военен министър.

Гледайте целия разговор във видеото.