Хинков очаква прокурорски проверки в "Пирогов". Ще се раздели ли с поста си директорът?

От болницата излязоха с позиция

28.11.2023 | 19:08 Редактор: Вяра Димова

Финансови нарушения в най-голямата спешна болница в страната - "Пирогов". Това установява одит в лечебното заведение, започнал преди повече от година. Здравният министър очаква прокуратурата да се заеме със случая.

Проверката в лечебното заведение започнала юни миналата година по заповед на министъра на здравеопазването в кабинета "Петков" Асена Сербезова.

"Има нарушения, които са установени, но няма да говоря защото очаквам прокурорски проверки. Аз имам одитен доклад, с който съм запознал Костадин Ангелов и премиера Денков", каза здравният министър.

Хинков заяви, че към момента няма да уволнява директора на болницата Валентин Димитров, но ще го повика на разговор, за да обсъдят установените проблеми. Отговор на обвиненията дойде и от "Пирогов".

"В УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" е извършена проверка както от Изпълнителна агенция "Медицински надзор", така и от Звено "Вътрешен одит" към Министерството на здравеопазването. Докладът на "Вътрешен одит" е предоставен на министъра на здравеопазването. В него са констатирани нарушения, свързани със Закона за обществените поръчки. В резултат на това са сезирани прокуратурата, Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция. След приключване на проверките от компетентните органи ще бъде взето решение за последващи действия", се посочва в позицията на болницата.

Настоящият началник на Клиниката по детска хирургия в "Пирогов" проф. д-р Христо Шивачев е отстранен от конкурса за нов началник на клиниката. Негови колеги застават в защита на Шивачев и заплашват с протести срещу решението на комисията да отстрани лекаря на втория етап от конкурса. Министърът на здравеопазването заяви, че ще се запознае със случая преди да вземе отношение. 

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.

Снимка: БГНЕС