МВнР официално: Дадохме на Лавров разрешение да лети над България

Дипломатическото разрешение за прелитане има временен характер за срещата на ОССЕ в РСМ

28.11.2023 | 06:59 Редактор: Елеонора Танева
МВнР официално: Дадохме на Лавров разрешение да лети над България

България отвори въздушното си пространство за посещението на руския външен министър Сергей Лавров за срещата на Организацията за сигурност и сътрудничество  в Северна Македония. Това съобщи руският посланик у нас Елеонора Митрофанова.

За да участва в срещата, Лавров трябва да премине през въздушното пространство на поне една страна членка на Европейския съюз, което е проблем, защото Лавров е в списъка на санкционираните от Съюза заради войната срещу Украйна.

Информацията бе потвърдена и от българското Министерство на външните работи.

"Министерство на външните работи на Република България даде разрешение за осъществяване на полет на Специалния летателен отряд "Россия" през въздушното пространство на Република България за изпълнение на полет за транспортиране на делегация за участие в международния форум.

Дипломатическото разрешение за прелитане има временен характер и е валидно 3 часа преди и 72 часа след определената дата и часове за прелитане.

Даденото разрешение се предоставя за участие в заседанието на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие на министъра на външните работи на РФ Сергей Лавров и попада под изключенията от прилагането на санкционния режим на ЕС спрямо него. Даденото разрешение не се отнася за членове на делегацията му, които също са санкционирани лица, съгласно действащото право на ЕС, което е изрично упоменато в нотата-отговор на българската страна", уточняват от МВнР.

Държавният секретар Антъни Блинкен ще представлява САЩ на срещата, която ще се проведе в Скопие между 29 ноември и 1 декември. Блинкен ще подчертае продължаващата подкрепа на НАТО за Украйна във войната ѝ в Русия.

Снимка: БГНЕС