Откъде докъде ще са новите станции на метрото? Гвоздейков: Време е софиянци да слязат от колите

Новият участък ще е разширение на линия 3

27.11.2023 | 19:33 Редактор: Искра Ангелова

Започнаха строителните дейности по разширението на столичното метро. Новият участък ще е с дължина шест километра и ще има шест метростанции. Очаква се да бъде завършен през 2027 г.

Едната станция ще бъде срещу зала "Арена София", а другата - срещу болница "Св. Анна". Новият участък ще е разширение на линия 3 и ще преминава през кварталите "Слатина" и "Гео Милев", и ще стига до булевард "Цариградско шосе".

"Това, с което ние се ангажираме като администрация, е да направим всичко възможно този проект да бъде приключен навреме, да тръгне и всички живущи да се възползват от един удобен начин на придвижване", коментира кметът на София - Васил Терзиев.

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков коментира, че е време софиянци да слязат от колите и да се качат на метрото.

"Този трафик ще бъде облекчен със строителство на този лъч на метрото, което ще осигури по-добра свързаност за добро икономическо развитие на столицата и за по-добър живот на софиянци. Трябва да свикваме да минаваме към зеления екологичен транспорт, каквато е и философията на метрото", заяви министърът на транспорта Георги Гвоздейков.

По думите му от оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" са инвестирани 883 милиона за метро, но са осигурени допълнително още 106 милиона лева, за да бъде възможно строителството на разширението.

Вижте повече в репортажа.


1
0 rate up comment rate down comment 1
Попо
преди 5 месеца
Ей, умници, първо изчистете София, после ми говорете кой да слезе от колите. За 4.5км, 3 автобуса трябва да сменям, тротоарите само лед, велоалеята пълна със сняг. Само шосето е почистено т.е. само за коли е! Сигнализирай за неуместен коментар