Кабинетът "Денков" оцеля, бойкот и липса на кворум провалиха вота на недоверие

Съдбата на управлението ще се реши утре

16.11.2023 | 18:50 Редактор: Вяра Димова

Кабинетът "Денков - Габриел" оцеля, поне до утре, след като гласуването на втория вот на недоверие не беше гласуван в Народното събрание. Гласуването трябваше да започне в 13:55 ч., точно 24 след края на дебата в пленарната зала. От ГЕРБ обаче предложиха друго.

"Предлагам първо да довършим дебата за дерогацията и тогава да минем към гласуване", настоя Александър Ненков.

След отхвърлянето на предложението за дерогацията депутатите от ГЕРБ-СДС И ДПС напуснаха заседанието. Първото гласуване завърши с 66 гласа "за", които дойдоха от опозицията и 61 гласа "против" от депутатите на "Продължаваме промяната - Демократична България". Затова се направи и ново предложение.

След две почивки обаче залата остана почти празна. И така заради липсата на кворум, председателят на парламента Росен Желязков реши съдбата на управлението да се гласува в утрешния ден.

А след края дойдоха и прогнозите. 

"Надявам се колегите тази вечер да прочетат знаците и да не развалят евроатлантическото парламентарно мнозинство с коалициите, които направиха по места с "Възраждане" и с БСП. Това не може да се случва – или ще има евроатлантическо парламентарно мнозинство, или ще има про-Путин мнозинство, което управлява България. Ние в него няма да участваме", обяви Делян Пеевски.

"Прегласуването ще бъде утре. Даваме шанс на ГЕРБ и ДПС да влязат в зала и народът да разбере позицията им ясно", заяви Корнелия Нинова.

Останалите партии не коментираха вота на недоверие, така съдбата на кабинета "Денков - Габриел" ще се решава утре.

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.