Нинова: Падането на кабинета зависи от ГЕРБ и ДПС

"Показаха и че извиват ръцете на ПП-ДБ", каза лидерът на БСП

16.11.2023 | 17:17 Редактор: Толя Стоянова
Нинова: Падането на кабинета зависи от ГЕРБ и ДПС

"С това, което направиха ГЕРБ и ДПС, постигнаха две цели: първата - спасиха кабинета. Втората - показаха, че извиват ръцете на партньорите си ПП и ДБ по конкретния казус - "или ни давате "Лукойл", или си отивате", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред медии в кулоарите на Народното събрание, минути след като стана ясно, че утре предстои прегласуване на вота на недоверие към правителството. Преди гласуването му днес ГЕРБ и ДПС демонстративно напуснаха залата.

"Лукойл" е само един от казусите. Това, което се случи днес, е потвърждение на думите ни от началото на тази "сглобка" - че те се събраха единствено за интереси, пари, порции от властта и виждате, че с това се занимават вече пети месец - как да си поделят порциите от властта", каза още Нинова.

По думите ѝ конкретно днес ги е препънал спорът им кой да застане на входа и изхода на енергетиката, кой да овладее паричните потоци там, кой да вземе "Лукойл".

"Реално ГЕРБ и ДПС спасиха кабинета, но и реално с тази демонстрация им показаха, че ще трябва ПП да се съобразяват с техните искания", посочи лидерът на социалистите.

"Виждаме лакомия, власт, пари, но в никакъв случай грижа за хората, за предстоящите цени на горивата, за тежката зима, която идва", добави Нинова.

В отговор на въпроси на медиите лидерът на БСП посочи, че социалистите не са се регистрирали, защото това означава, че предстои прегласуване утре.

"Даваме шанс на ГЕРБ и ДПС да влязат в зала и народът да разбере ясно позицията им. Защото това "ние излизаме" е лицемерие. С това излизане те спасяват кабинета. Да имат доблестта да дойдат и да кажат ясно какво правят, да гласуват "за", "против" или "въздържал се". Даваме им коз да спрат да заблуждават. Като говорите, че правителството не става - елате и го свалете. Ние това искаме с този вот на недоверие", заключи Нинова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)