"Да спрем касапницата по пътищата". КАТ: Нулева толерантност към шофьорите

До 500 лв. глоба за автомобил, който не е готов за зимни условия

14.11.2023 | 19:13 Редактор: Толя Стоянова

От утре автомобилите задължително трябва да бъдат оборудвани с гуми със специален размер на грайфера - независимо дали са летни, сезонни или зимни. Санкцията може да стигне и до 500 лв. В последните три сезона тежките катастрофи стават все повече, а загиналите миналата зима са 157 души.

"Акцията е много важна, виждате какво се случва по пътищата у нас. Трябва да спрем тази касапница по пътя и да носим своята отговорност", каза председателят на СБА Емил Панчов.

Акцията е разделена на три етапа. В първия фокусът е върху автомобилите, във втория върху пешеходци и пътници, а в третия върху безопасното шофиране. Димитър Мичев от "Пътна полиция" заяви, че в момента близо 10 000 човека имат право да пишат актове.

"Тази година ще бъде приложена нулева толерантност към шофьорите", заяви началникът на отдел "Пътна полиция" Димитър Минчев.

Експертът по пътна безопасност Росен Рапчев заяви, че зимата е променлив сезон. Собствениците трябва да обърнат внимание на техническото състояние на автомобила – състояние на акумулатор, охладителна система, течност за чистачки и самите тях. И добави, че водачите трябва да увеличат дистанцията, да намалят скоростта и да не изпреварват на пътното платно, а пешеходците да се оглеждат при пресичане и да носят светлоотразителни дрехи.

По време на акцията ще бъдат налагани и глоби.

"Зимните гуми работят оптимално по-добре под трайно застудяване, ако температурата мине -7 градуса, трябва да минем на зимни гуми", посочи управителят на автосервиз Александър Николов.

Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" ще проверява техническата годност на камиони и автобуси. Акцент тази година ще е транзитният трафик. С всяка година той расте, показва статистиката.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


3
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 5 месеца
Поредното безумие на управляващите Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
К.Николов
преди 5 месеца
ЗДП чл. 139. (1) Движещите се по пътя пътни превозни средства трябва да бъдат с гуми, предназначени за зимни условия, или с гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 mm през периода от 15 ноември до 1 март.Къде видяхте "специален размер на грайфера - независимо дали са летни, сезонни или зимни"?Пише ясно - "или".Тоест - ако сте със зимни гуми, важи ЕС правилото за 1,6 мм. Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 0
Неук
преди 5 месеца
И на кого ще пишете? На бедните, които нямат радар детектори и лазерни заглушители. На онези, които карат целогодишно със зимни гуми или на наглите изпреварващи навсякъде другаде, само не на разрешени места. А на полицейските, общинските и държавните коли ( горски, ВиК и всякакви други ) с *** актове дали ще напишете. А на същите с неработещи фарове - да, ама надали. По-добре не говорете, че сте гротескно смешни, ако ли не нагло и безпардонно лъжещи. Сигнализирай за неуместен коментар