Лъвино се възстановява, няма да удължават бедственото положение

На пострадалите семейства ще бъде предоставена финансова подкрепа

12.11.2023 | 17:04 Редактор: Вяра Димова
Лъвино се възстановява, няма да удължават бедственото положение

Бедственото положение в исперихското село Лъвино няма да бъде продължено, съобщи  кметът на община Исперих Бейсим Шукри. То беше обявено на 4 ноември във връзка с ураганния вятър, придружен с пороен дъжд, който нанесе значителни щети върху имущество на жителите на  Лъвино.

Отнесени бяха са покривите на 165 къщи, имаше съборени стени и огради, врати и прозорци, комини и електрически стълбове. Часове след бедствието на място започнаха да пристигат доброволци, които се включиха  в разчистването на засегнатите места. Все още на терен има хора от различни места, които помагат на пострадалите.

"Благодарение на усилената работа на институции, местни и доброволци само за седмица повече от 70% от щетите вече са възстановени", обясни кметът. Той отново изказа благодарности на всички, които оказват помощ с дарения, строителни материали и доброволен труд на нуждаещите се за преодоляване на последствията от бурния вятър, информира БТА.

На първата си сесия новоизбраният Общинският съвет прие с пълно единодушие Община Исперих да предостави финансова подкрепа в размер на 60 000 лв. на пострадалите семейства в Лъвино и в Тодорово, където бяха нанесени също щети, но в по-малък мащаб. Парите ще бъдат осигурени от резерва за непредвидени и неотложни разходи. За възстановяване на щетите, причинени от природната стихия, беше разкрита и дарителска сметка.