Болезнена разруха в Лъвино след смерча, хората имат нужда от греди и керемиди

Бурята е разрушила голяма част от електропреносната мрежа

05.11.2023 | 13:53 Редактор: Толя Стоянова

Североизточна България се възстановява след опустошителните бури, които разрушиха стотици къщи, наводниха улици и взеха две жертви. Екипите на пожарната са реагирали на 350 сигнала за повредени покриви, паднали стълбове и дървета, наводнени къщи, дворове и улици от проливните дъждове и силния вятър в страната. Най-големи са пораженията в областите Смолян, Търговище, Разград, Силистра, Шумен и Варна. Обявено е частично бедствено положение в четири села от община Дулово. 

Разруха и бедствие, къщи без покриви и без ток – такава е картината в село Лъвино, където ураганен смерч вчера предизвика невиждано бедствие. Изпочупените покриви, автомобили и много съборени ел. стълбове са само част от щетите в селото.

Местните, сред които Милко Иванов и семейството му, започват почистване на домовете си.

"Положението е много лошо, много лошо, вчера в дъжда 15 човека припокривахме, добре че имах тук стари керемиди. Отзад е ужас, целият покрив с греди е при комшията, изкоренено е всичко – дръвчета, лозе, всичко е попиляно", сподели мъжът.

Селото остана без ток, тъй като бурята е разрушила голяма част от електропреносната мрежа. Междувременно експертна комисия от Община Исперих, както и служители на социалните служби започнаха проверки за описване и оценяване на щетите в селото, в което живеят около 1 000 души. От общината предвиждат отпускане на индивидуални парични помощи за пострадалите.

Жителите на селото се нуждаят от строителни материали – греди и керемиди, а на помощ на местните в разчистването на щетите се включват и много доброволци. В село Лъвино ще има и засилено присъствие на екипи на полицията, които ще гарантират за опазването на имуществото на жителите.

Вижте повече в репортажа.