Торнадо помля част от Североизточна България, местните хора молят за помощ

Силните ветрове са нанесли сериозни щети по няколко населени места

04.11.2023 | 14:59 Редактор: Тодор Петров

Оранжев код за опасно време е обявен в цялата страна. Силен смерч е образувал фуния днес по обяд между Разград и Силистра. Силните ветрове са нанесли сериозни щети по няколко населени места. Най-сериозна е ситуацията в Долец, Боил, Паисиево, Руйно и околните села. 

Десетки къщи са с отнесени покриви, изпочупени стъкла и други щети. Пострадали са домашни животни и реколта. Отнесени и изпочупени от вятъра са оранжерии и реколта. На места е прекъснато електричеството.

Местните молят за помощ. Има отправени директни апели към министър-председателя Николай Денков. На този етап няма данни за сериозно пострадали хора. 

Но местните споделят, че поривите на вятъра са били много силни. Пожарна и полиция оглеждат щетите и оказват помощ на населението. Очаква се да бъде обявено бедствено положение. 

Припомняме, че в началото на август същият район бе помлян от градушка. Тогава ледените късове бяха с големината на мандарина. Силни бури също се разразиха в източните и централните части на страната днес.

В Хасково се наводниха улици, ураганни ветрове се извиха в Стара Загора и Шумен, където паднало дърво е ранило леко жена. В столицата 10 екипа на "Аварийната помощ и превенция" работят на терен. Те следят също нивата на реките и обхождат рискови участъци.

Снимки: Facebook


3
1 rate up comment rate down comment 0
Орбит
преди 5 месеца
Молите за помощ ли хаха няма помощ брато ако бехте украинци щяха ви настанят у 5 звезден хотел *** за вас най вероятно може и некое форгонче да уредат ама не се знае знае ли се .... и само нема ми мрънкате щото кога има протести си пийвате ракия у дом , ай ся пиете по една студена вода и на следващите избори знаете Герб пп Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 0
Sara
преди 5 месеца
Вместо да раздават пари да гласуват за тях да помогнат на хората а тея които ка взели за изборите пари да си направят ремонт Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 3
Истинският
преди 5 месеца
Денков е зает в момента с опазването на БАЙДЪН от американските торнада! Сигнализирай за неуместен коментар