За да държат ниски цени, ресторантите пазаруват евтина храна

Персонал може да се стимулира само с пари, коментира шеф-готвач Котев

09.11.2023 | 22:25 Редактор: Елеонора Танева
За да държат ниски цени, ресторантите пазаруват евтина храна

Печалбите на ресторантьорския бизнес не са се върнали към нивата преди Ковид пандемията. Сред основните проблеми е липсата н персонал.

"Липсата на обучени кадри е голяма и този недостиг води до пренебрегване на критериите за квалификация, което "като лавина принизява качеството на туристическия продукт", каза ас. Желязко Каракашев, преподавател в Колеж по туризъм - Варна.

"Това води и до загуба на печалба", добави  шеф-готвач Георги Котев пред Bloomberg TV Bulgaria.

Двамата съоснователи на Chef & Gastro подчертаха, че това принизява качеството на туристическия продукт.

"Мениджърите трябва да се осъзнаят колко знаят и колко не, а не само да се оплакват от липсата на добър персонал. Мениджърът прави квалифицирания персонал - той води нещата, организира обучението на персонала", коментира Котев.

Той добави, че мениджърите трябва да започнат да осъзнават, че най-ценния актив на един ресторант е точно персоналът, а той не може да бъде мотивиран само със заплата.

Повечето ресторанти опитват да компенсират по-слабите приходи с промяна на цените в менюто, но често това се прави по грешен начин, без анализ на цените, как да се оптимизират разходите, кои артикули в менюто се продават добре и кои не и как това може да се промени.

"В ресторантьорството два са големите фактора - цената на стоките и работната ръка. Трябва да започнеш да оптимизираш оттам и чак накрая да повишаваш или намаляваш цените", каза Каракашев.

"От избирането на продукта до масата има много звена, които трябва да се покрият. За да може да сме атрактивни на пазара, повечето ресторанти избират евтиното, без да си дават сметка, че това означава и по-малко приходи за българското селско стопанство", добави Котев.  

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
0 rate up comment rate down comment 0
Пешо
преди 5 месеца
"ниски цени" ,къде,как,...? Сигнализирай за неуместен коментар