Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Паникьосаха ли данъчните промени Асен Василев и "разглезиха" се пенсионерите с добавките?

Според Любомир Каримански и Милен Керемедчиев предлаганите закони няма дадат ефект върху бюджета

07.11.2023 | 21:20 Редактор: Искра Ангелова

Данъчните промени изглежда като че ли са паникьосали финансовия министър, за да може да събира повече в хазната, тъй като и към настоящия забелязваме, че има проблем с качествените приходи в бюджета. Инфлацията досега е съществувала, тя е факт и това, че темповете на нарастването на инфлацията не са такива като миналата година, все пак си има нарастване. Това каза финансистът Любомир Каримански в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му приходите от ДДС и акциз намаляват в държавата.

"При положение, че ние все още имаме инфлация, приходите от ДДС и акциз намаляват в държавата, не са с такова темпо, каквото трябва да бъдат събирани. Именно това са качествените приходи на държавата. Тези закони, които се предлагат, близо 90% няма да дадат сериозен ефект върху бюджета и върху това да имаме повече приходи", допълни Каримански.

Бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев се съгласи с думите на финансовия експерт, като подчерта: "Финансовият министър вижда едни пари и приходи, които са имагинерни. Те съществуват само на хартия. Колко пари ще влязат допълнително в бюджета от новата мярка "Донос-бонус" - близко към 0. Колко пари ще влязат от "Лукойл"? Разбрахме, че тези 400 млн. едва ли могат да се събират. Да не говорим за тези 20 лв. за транзита на газ."

"Министърът на финансите наистина се показа като популист, защото той обеща на софиянци, на хората в големите градове, които гласуваха за "Продължаваме промяната", да не вдигат определени данъци, а точно данък сгради ще бъде вдигнат в големите градове. Хората, които имат най-стари жилища, ще получат сметки за данък с по-високи суми. Отгоре на всичкото - на всеки 2 години ще се прави оценка на жилищата", поясни Каримански в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него, ако в следващата се очаква приходите да са еднократни и са от дадени мерки, няма как целият бюджет да бъде вързан.

"Трябва да има преразглеждане на БВП, защото е необяснимо - расте БВП, расте частното потребление, а в същото време ние имаме слаба събираемост или почти нямаме събираемост на ДДС-то такова, каквото се очакваше да имаме. ДДС-то изостава с близо 1 млрд.", коментира финансовият експерт.

Керемедчиев е на мнение, че Планът за възстановяване е имагинерен.

"Продължават да се очакват някакви приходи от него, които са илюзорни, защото в крайна парите от ПВУ се отпускат срещу дълбоки реформи, които трябва да бъдат свършени и които касаят десетилетия напред, а те не се правят. Ние и там загубихме средства, защото няма как да се случат. И първо, че няма да вземем пари, второ - тези, които ги вземем, сигурно ще се наложи да ги върнем. Изключително неправилна стратегия", категоричен е той.

Бившият зам.-министър смята, че и подготовката за влизането ни в Еврозоната изостава.

"А надбавките за пенсионерите трябваше да бъде обяснено по-добре, защото еднократното даване на такива добавки, колкото и грубо звучи, ги разглези. Пенсионерите не получиха малки увеличения на пенсиите. В крайна сметка отново комуникационна грешка, трябваше да се обясни много по-подробно, че идеята е да има ръст на пенсиите, който е постоянен, отколкото сега да се даде един бонус, който ще изчезне в коледния пазар", отсече Керемедчиев.

Каримански добави, че пенсионната система у нас трябва да бъде солидарна и справедлива: "По-добре да се предложи коефициентът да бъде променен, отколкото да се дават еднократни бонуси."

Гледайте целия разговор във видеото.