Асен Василев предлага стимули за информация за данъчни измами

Oбсъжда се и промяната в ДДС-то за ресторантьорите и хотелиерите

25.10.2023 | 21:51 Редактор: Искра Ангелова

Линията на бедност да се покачи с 22 лева. Това предложи социалният министър, а бизнесът и синдикатите се съгласиха. Така от 1 януари тя ще бъде 526 лева вместо досегашните 504.

Според синдикатите обаче трябва да се промени методът, по който се правят изчисленията, за да бъдат съобразени и с инфлацията. По време на заседанието стана ясно, че се обсъжда и промяната в ДДС-то за ресторантьорите и хотелиерите, което трябва да се върне на 20% вместо сегашните 9.

Работодателските организации застанаха против промяната, а финансовият министър Асен Василев заяви, че съвместно с бранша се обсъждат мерки за изсветляване на сектора. Ще се обсъди и мярката известна като "донос-бонус" така, че да не се злоупотребява със сигналите към НАП.

"Когато става дума за десетки или дори стотици милиони неплатен данък, да може това лице да знае, че ако подаде такава информация, когато се събере данъкът, ще има, така да се каже, осигуреност до края на дните си", допълни Василев.

Той изрази благодарност за изразената принципна подкрепа.

"Социалните партньори, с изключение на КНСБ, подкрепиха принципно Проект на Постановление на Министерския съвет за определяне размера на линията на бедност за страната за 2024 г.", поясни вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR