Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

75% от доходите ни отиват за отопление и храна - на какво се дължат високите сметки?

"Нямаме възможност да инвестираме в дългосрочни решения, които пък да ни намалят количеството енергия", каза д-р Теодора Пенева

13.09.2023 | 18:30 Редактор: Искра Ангелова

Приблизително всеки втори не може да си плаща отоплителните сметки или изпитва затруднения. Това заяви в ефира на предаването "Директно" д-р Теодора Пенева от Института по икономически изследвания към БАН.

Разходът за енергия и храна е 75% от общия доход на домакинствата в България, а нивото в Европейския съюз е 40%, като има държави с много по-нисък процент, отбеляза гостът.

"Ние харчим прекалено много за тези необходимости и нямаме възможност да инвестираме в дългосрочни решения, които пък да ни намалят количеството енергия, което ни трябва", на мнение е д-р Пенева.

Според нея проблемът с високите сметки за отопление се дължи на няколко фактора - уреди, които употребяват много енергия, липсата на добра топлоизолация на сградите и ниските доходи на населението. Трябва да се вземе предвид доходния критерий на потребителите, какъвто е принципът в други държави, на мнение е гостът.

Д-р Пенева коментира и вече внесените законодателни промени за пълната либерализация на енергийния пазар у нас, която трябва да започне от началото на следващата година.

"Либерализацията на пазара ще предложи два варианта - фиксирана тарифа и динамична тарифа. Не се коментира изобщо в новото предложение социална тарифа", подчерта д-р Пенева.

Гледайте целия разговор във видеото.