Лаура Кьовеши посочи формулата за справяне с корупцията в България

Демократичните общества в момента са мишени на дезинформация, заяви европейският главен прокурор 

09.11.2023 | 11:55 Редактор: Тодор Петров

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши говори на форума "Антикорупция, демократична устойчивост и икономическа сигурност", който се провежда в София.

"Много години се боря с корупцията по високите етажи и по този начин ме познавате. Борбата с корупцията е свързана с правилните закони и тяхното прилагане. Всичко това изисква кураж, но и опит, и санкции", заяви тя. 

Кьовеши добави, че демократичните общества в момента са мишени на дезинформация, като отбеляза, че трябва да различаваме лъжата от истината, доброто от лошото и да знаем наистина какво е справедливо. 

"Борбата с корупцията е свързана с това да убедим гражданите, че корупцията оказва влияние върху техния живот", подчерта тя.

Европейският главен прокурор добави, че няма страна, която да е опазена от корупцията.

Кьовеши допълни, че борбата срещу корупцията е много трудна на практика. Според нея хората не осъзнават какво означават корупцията и финансовите злоупотреби за Европейския съюз (ЕС) и за сигурността на гражданите. Например, сериозните престъпления, свързани с ДДС, са свързани и с различни други по-сериозни криминални дейности, посочи тя.

Кьовеши е категорична, че не трябва да сравняваме финансовите възможности на криминалните групи, а да намалим техния капацитет. "Нашата политика е да се фокусираме върху разкриването на организирани криминални групи", обясни още тя, предаде БГНЕС.

Кьовеши добави, че трябва да организираме нашите приоритети, да запретнем ръкави и да се захванем здраво за работа, защото хората трябва да знаят, че справедливостта е нещо, което могат да усетят.

"Разбрах, че само с постоянна работа мога да спечеля гражданите. Разбрах, че трябва да вършим работата си и винаги да правим това, на което сме способни", заключи европейският главен прокурор.