България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт: България е платформа за тестване на начини за дезинформация

По време на избори лъсват определени зависимости, посочи Васил Шивачев

06.11.2023 | 09:11 Редактор: Тодор Петров

България е една от най-уязвимите страни в Европейския съюз спрямо разпространението на фалшиви новини и дезинформация, според Индекса на медийната грамотност за 2023 година. По време на избори особено атаките в тази посока се увеличават. Най-сериозно те се проявяват през фалшиви профили в социалните мрежи.

"Дезинформацията има влияние върху целия свят. По време на избори лъсват определени зависимости и възможности, които някои партии упражняват върху избирателите. Целта на дезинформацията е да спечели ума, чувствата и емоциите на хората. Чрез управлението им да се получи разделение, защото разделението създава възможност за външно влияние в държавата", коментира в "България сутрин" Васил Шивачев - експерт по Изкуствен интелект в сферата на медийния анализ.

Той обърна внимание, че безобидни на пръв поглед снимки и клипчета оказват доста сериозно влияние върху нас. Особено в комбинация с откровените дезинформационни кампании. Допринасят много за това как избирателите възприемат инструментите за гласуване, отбеляза Шивачев.

По думите му пред Bulgaria ON AIR, ние не сме в информационно затъмнение и не сме най-уязвимата държавата. 

"България има своята емоционална връзка с източните на дезинформация и като малък пазар сме платформа за тестване на някои от възможните начини за дезинформация. Тук идва ролята на държавата, тя трябва да бъде основен опонент. Държавата може да изгражда екосистеми с бизнеса, които да свързват технологии, хора и знание, за да има единен говор от държавата какво е дезинформация. Бързата реакция може да се осигури на базата на технологичните инструменти, с които вече разполага бизнесът", смята Шивачев.

"Фалшиви новини" не е достатъчно понятие да опишем цялата картинка, смята гостът и добави, че някои от новините съдържат истини, но не напълно, и са поднесени по подвеждащ начин. 

"Ключово е как управляваме единния говор от самата държава. Технологиите могат да си позволят да дават достатъчен брой алгоритми за дезинформационна кампания. Изкуственият интелект сам по себе си не може да реши нито един проблем. Но позволява да се ориентираме в огромен набор от данни, каквото е медийното пространство в България", каза още Шивачев.

Гостът настоя, че мълчанието е много силен говор и някой трябва да излезе и да говори защо тази поредица от събития се е случила по този начин - "без информационна кампания изведнъж машините изчезват, всички говорят в един сговор".

Вижте повече в репортажа.