Денков: Все още търсим героите, които да се изправят срещу корупцията

"България прави забележителни промени по отношение на законите и структурите", заяви премиерът

09.11.2023 | 10:57 Редактор: Искра Ангелова

Историята ни учи, че един от стълбовете на цивилизацията, около които се развиват държавите, е системата на ефективно и справедливо правосъдие. История ни учи, че имаме нужда от смели герои, които да изпълнят със съдържание тези структури. Структурите могат да работят, ако има кой да излезе напред, има куража да се изправи срещу системата и да каже "не може така". За съжаление, България не можа да намери своя Фалконе и своята Кьовеши. Това заяви премиерът акад. Николай Денков в началото на форума "Антикорупция, демократична устойчивост и икономическа сигурност".

"България прави забележителни промени по отношение на законите и структурите, които трябва да се борят срещу корупцията", каза премиерът, но подчерта, че ние все още търсим своите герои, които да се изправят срещу корупцията и за кажат "не може така".

Денков отбеляза, че европейският главен прокурор Лаура Кьовеши отново е в България, за да ни вдъхнови, че трябва да работим в тази посока, както и да обсъдят какво можем да направим, за да работим още по-ефективно в координация и сътрудничество с Европейската прокуратура.

"Напредъкът, който постигнахме, е напълно съгласуван с европейските стандарти", посочи той, като допълни, че ние сме все още в средата на този процес и престоят важен гласувания в следващите седмици, цитиран от БГНЕС.

По думите му, ако успеем, ние ще отидем в съвсем друга област на европейското си развитие. "Правителството ще работи за това и се надявам, че ще успеем да го реализираме", каза още министър-председателят.