Млада художничка с тежко заболяване твори красота за поколенията

Мартина, която е с диагноза мускулна дистрофия, откри своя изложба и представи книга

08.11.2023 | 19:10 Редактор: Вяра Димова

Млада художничка, която страда от тежко заболяване, твори красота и я запазва за поколенията, в изящни графики, архитектурата на родния си град Полски Тръмбеш. Въпреки че Мартина е с диагноза мускулна дистрофия, не спира да рисува и днес откри своя изложба и представи книга. Дебютът ѝ бе уважен и от вицепрезидента Илияна Йотова, с която ги свързва приятелство.

Мартина рисува от ранна детска възраст. Родителите ѝ я подкрепят в таланта и мечтите ѝ, а тя завършва специалност "Живопис" и магистратура "Графика" във Великотърновския университет. Младото момиче е изправено пред изпитание, тъй като отключва мускулна дистрофия.

"Още в детската градина се изяви таланта ѝ и ние помогнахме да го доразвие в годините. Болестта се отключи в пубертета и досега правихме всичко възможно, но заболяването се оказа по-силно от нас. За нея е вариант генна терапия. Това е най-голямата нейна мечта", разказа майка ѝ Дияна Жила.

С изкуството си Мартина е позната отдавна на своите съграждани, които уважиха и изложбата ѝ "Етюди от малкия град".

"Моят град е много интересен и вдъхновяващ, той се е развил в началото на миналия век, когато са построили железницата. Точно домовете на хората, които са си ги построили, са най- интересни архитектурно", сподели художничката.

"В присъствието на историци и архитекти, няма как аз точно да говоря какво се вижда на тези картини, но пък имам правото да споделя коя ми е любимата. Това е един балкон от улица "Търговска" в Полски Тръмбеш, в което има нещо много българско, нещо много уютно, нещо много домашно", каза Йотова.

От няколко години датира приятелството на Мартина с вицепрезидента. След няколко срещи, миналата година художничката подготвя изработва коледни картички за президентската институция. 

Тази година Мартина също изработва коледни картички, а мечтата ѝ е да нарисува още много картини, които да представя в изложби.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.