МС прие пакет от данъчни закони, Асен Василев атакува словесно Румен Радев

Президентът не е в час с политическите процеси в страната, смята финансовият министър

06.11.2023 | 11:13 Редактор: Искра Ангелова

На извънредно заседание Министерският прие пакет от данъчни закони, предаде репортер на Bulgaria ON AIR. Те вече са изпратени към парламента, така че още този четвъртък да се разгледат на Бюджетна комисия. Законопроектите трябва да бъдат приети в парламента преди внасянето на бюджета за 2024 година.

"Един месец стояха на обществено обсъждане, редица синдикални и професионални организации подадоха свои предложения. Мисля, че имаме доста балансирани предложения, но последната преценка е на парламента", каза Василев.

Той обясни, че има няколко предложения спрямо това, което беше прието от Тристранката, и те са свързани с искания на Националното сдружение на общините.

Относно патентния данък на гъбарите и събирачите на трюфели, които излязоха на протест, финансовият министър посочи, че е постигнат компромис по тяхно предложение, който да изсветли бранша. Нулевата ставка за хляба остава до средата на следващата година.

"За ставката на ресторантьори и хотели получихме предложения да се плащат заплатите за 2, 3,4,5 звезди само по банков път и да има минимални ставки за всички длъжности. Ако това бъде прието, 9% ДДС може да остане, защото то означава, че бюджетът ще събере преходите си, но ако това не бъде направено, настояваме за 20% ДДС. Изборът е на парламента", каза още Василев.

Финансовият министър Асен Василев коментира и втория тур на местните избори: "Най-важното нещо, е че хората избраха тези, които ще работят за подобряването на техния град. Това показва, че голяма част от хората са избрали да сменят досегашните си кметове."

Радев не е в час с политическите процеси в страната. Така Василев отговори на думите на президента Румен Радев от сутринта, че в сглобката си нямат доверие, но са се стиснали здраво един за друг.

По думите на Асен Василев те гледат към нормална и европейска България, а не на изток към Москва.

Снимка: Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ние,
преди 5 месеца
Вие, Хасене, гледате към едно посолство на държава, дето нито е европейска, нито е "нормална".Не сте по-добри от Радев. Сигнализирай за неуместен коментар