Растежът на лихвения процент на централните банки е най-бързият за последните 100 г.

Тази зима ще има нов инфлационен тласък, породен от суровините и войната в Близкия изток, прогнозира Калин Христов

24.10.2023 | 11:45 Редактор: Елеонора Танева

Втора година поред темата за инфлацията е световен неприятно е че втора година поред темата е инфлация

Светът е в инфлационен цикъл - виждаме структурна промяна в световната икономика. Имаме свиване на работната сила на глобално ниво, което води до натиск върху работните заплати, вторият фактор е дезинтеграцията в световната търговия, процес, който започна от Тръмп, енергийният преход, който води по дизайн до увеличение на цените на ресурсите. Това заяви финансовият експерт Калин Христов в ексклузивния мултиплатформен проект "Ин%лацията – уравнения и решения".

Той подчерта, че от 2020 г. при пандемията в световен план затварянето беше по медицински причини, което е довело до съкращаване на предлагането, съчетано с масирано увеличение на стимулите за потребление. И към момента, по думите му, бюджетните политики в цял свят са силно разхлабени и са извън правилата. 

"Свидетели сме на най-бързия растеж на лихвения процент на централните банки последните 100 г. Имаме реакции на централните банки, фискалната политика все още е проинфлационна. Имаме пренасяне в керидита, в САЩ е най-осезаемно, в Европа - умерено, в България - нулево. Това води до това, че имаме силно отрицателни реални лихвени проценти по кредита, има стимул да задлъжняваш, и силно отрицателни лихвени проценти по депозити - нямаш стимул да спестяваш. А спестяването е отлагане на потребление, а потреблението позволява да се отнеме инфлационен натиск", каза финансовият експерт пред Bulgaria ON AIR.

Той препоръча увеличаване на лихвените проценти по спестяванията. Калин Христов добави също, че икономическият растеж се генерира от потреблението последните 3 г., което води до инфлационен натиск, като в същото време няма инвестиции. 

"Тази зима ще има нов инфлационен тласък, породен от суровините и войната в Близкия изток. При тази вълна аргументът "това е временно" няма да работи", предупреди финансовият експерт.

Гледайте целия разговор във видеото.