Натискът върху работните заплати ще се увеличава, безкасовите плащания са доминиращи

"Сигурността на безналичните плащания е отговорност на платежните институции", заяви Никола Бакалов

23.10.2023 | 21:45 Редактор: Толя Стоянова

"Банките в продължение на 20 години в България успяха да създадат технологична и потребителска нагласа, така че безналичните плащания да станат днес доминираща част от разплащанията в страната", коментира главният изпълнителен директор на "Първа инвестиционна банка" Никола Бакалов в ексклузивния мултиплатформен проект "Ин%лацията – уравнения и решения".

По думите му в България работната сила намалява, натискът върху работните заплати ще продължи да се увеличава.

"За мен банките създадоха инфраструктурата, така че всички икономически субекти да имат възможност да изградят дигитални решения", заяви Бакалов.

Според него много голяма част от разходите, които се дават за налично плащане, могат да бъдат разтоварени с дигитализация. "Това се случва през последните 5 години. От 7 на 17 млрд. са се увеличили безналичните плащания", посочи Бакалов в ефира на Bulgaria ON AIR.

"В ръцете на потребителите инструментариумите са значително да се намалят разходите за използване на банкови услуги, посредством минаване към онлайн банкиране, мобилно банкиране, дигитално банкиране", добави главният изпълнителен директор на ПИБ.

Той коментира, че инвестициите на банките са в потребителското преживяване, то да е удобно, лесно и сигурно.

"Човек да знае, че спокойно може да използва тези платежни услуги. Сигурността на безналичните плащания е отговорност на платежните институции", подчерта Бакалов.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Дея
преди 6 месеца
haha, мн е тъжна цялата картинка Сигнализирай за неуместен коментар