Пеевски: "Лукойл" ще ни плати 500 млн. ДДС. Ако не се случи, ще отнемем дерогацията

Премиерът Денков е дал уверение за внасянето на данъците

23.10.2023 | 10:35 Редактор: Тодор Петров

Отнемането на дерогацията на Лукойл за руския петрол, с който тя работи засега се отлага. 

"Благодарение на това, че ГЕРБ и ние от ДПС внесохме предложение за отнемане на дерогацията на "Лукойл", от рафинерията са заявили пред шефа на кабинета, че са готови да заплатят 500 млн. ДДС, което дължат на страната ни", заяви Делян Пеевски от ДПС.

Провели са среща с министър-председателя и онлайн се е включил министърът на финансите Асен Василев. Съпредседателят на "Продължаваме промяната-Демократична България" Кирил Петков и Атанас Атанасов също са се включили.

Пеевски подчерта, че премиерът Денков е дал уверение за внасянето на данъците от страна на "Лукойл". 

"Това ни е уверение от премиера. Ние заявяваме, че ако това не се случи, ще поискаме отнемане на дерогацията. Ще поискаме и изменение в закона, така че всички граждани да имат достъп до складовете и да освободим България от монопола върху базите за съхранение на "Лукойл". Уточнихме се и за "Булгартрансгаз", за проблема за 20-те лв. Ще променим закона, така че да се събират таксите от Агенция "Митници", но ако "Булгартрансгаз" не си получи парите от "Газпром", ще си ги търси МФ в лицето на Митниците директно от "Газпром" и руската страна, за да няма риск за българското дружество", поясни депутатът от ДПС.

Той допълни, че вече няма да има нотификация в събирането на таксите и 73 стотинки ще бъдат прибрани за българския данъкоплатец и ще се използват от фонда за енергийна сигурност.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR