ДПС подкрепя предложението на ГЕРБ за прекратяване на дерогацията на "Лукойл"

Това е въпрос от стратегическо значение за България, посочват от партията

21.10.2023 | 16:53 Редактор: Вяра Димова
ДПС подкрепя предложението на ГЕРБ за прекратяване на дерогацията на

ПГ на ДПС ще подкрепи предложението на ГЕРБ за прекратяване на дерогацията за преработка на руски петрол на "Лукойл Нефтохим Бургас", защото това е въпрос от стратегическо значение за България и българските граждани.

Гласуването на това решение в Народното събрание ще очертае много ясно на чия страна са парламентарните партии и коалиции – на страната на гражданите и евроатлантизма или на страната на "Лукойл", Русия и финансирането на войната срещу Украйна, обявиха от партията.

Въпреки предприетите мерки и действия за изпълнение на санкционния режим, наложен от ЕС, работата на рафинерията остава непрозрачна, продължава да се стреми към запазване на монополното си положение на българския пазар, което се отразява негативно върху хората и бизнесите и не изпълнява ангажиментите си към бюджета на страната, с което ощетява фиска.

Очакваме от компетентните органи да предприемат необходимите действия за бързо установяване на фактите и обстоятелствата, свързани с рафинерията и дейността ѝ, посочиха още от ДПС.

От партията уточняват, че в понеделник ще изискат доклади от шефовете на митниците и НАП, с които да информират парламента какво се случва в  "Лукойл".

"Заобикалят ли се санкциите, плащат ли си данъците. Остават открити въпросите за назначаването на особен представител и как държавата си изпълнява правата като държател на златната акция, чрез своя представител в Надзорния съвет на "Лукойл". Задължение на правителството е да защити националния интерес и българските граждани. Като част от евроатлантическото мнозинство в Народното събрание ще настояваме за ефективни, решителни и бързи действия от страна на изпълнителната власт", заявяват от ДПС.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)