Василев: Парламентът вече взе решение за "Лукойл"- дерогацията да продължи до 2024 г.

Ако някоя партия предлага нещо друго, то това трябва да бъде обсъдено, каза финансовият министър

21.10.2023 | 16:21 Редактор: Вяра Димова

Финансовият министър Асен Василев заяви, че парламентът вече е взел решение по казуса "Лукойл" - а именно дерогацията на рафинерията да продължи до октомври 2024 г. По думите му, ако някоя партия предлага нещо друго, то това трябва да бъде обяснено и обсъдено.

Василев направи този коментар е по повод обявеното вчера намерение на ГЕРБ да внесе в парламента проекторешение за отнемане на дерогацията на "Лукойл" и да задължи правителството в едноседмичен срок да го изпълни. Той уточни, че ако се предлага нещо ново по отношение на "Лукойл", то ще бъде обсъдено от цялото правителство.

"Предишното решение беше взето на база на доста обстойни доклади за това какво е възможно да се случи като скорост напред. Разминавания винаги има между двама човека, независимо дали са в една и съща партия или в различни партии. Като видим реални текстове и реалните предложения ще може да се коментира нещо реално", обясни Василев.

Финансовият министър допълни, че евентуалната продажба на "Лукойл" зависи единствено от собственика.

"Това, което аз съм казал в интервюто на "Файненшъл таймс", мога да го кажа и тук сега, е, че има проявен интерес към закупуване на рафинерията от различни международни организации. Най-нормалното нещо е, ако ще се продава такъв стратегически актив, правителството да следи сравнително отблизо процеса. Това, което виждаме, че се случва в момента, е, че за първи път "Лукойл" започват да плащат данъци и държавата да си прибира парите от рафинерията", коментира той.

Василев каза още, че евентуалната продажба на "Лукойл" няма да се отрази на цените на горивата в България.

"Рафинерията си работи. Знаете, че цените на горивата в България са директно свързани с европейския пазар. Цените при нас са реално плац, плюс съвсем малко, а плацът е индексът, който е за целия Европейски съюз в Холандия. Миналата година, и тази година, основното движение, което се случва на цените на горива в България, е свързано с това какви са цените на плац на дизел, на бензин и на всички други горива", напомни още финансовият министър.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)