Бориславова: Борисов критикува правителството, но не може да го бутне преди местния вот

Държавата е финансово стабилна, коментира тя

13.10.2023 | 20:12 Редактор: Вяра Димова
Бориславова: Борисов критикува правителството, но не може да го бутне преди местния вот

Вотът на недоверие, иницииран от опозицията срещу кабинета "Денков", претърпя неуспех, след като го подкрепиха едва 71 народни представители в лицето на БСП, "Възраждане" и ИТН. Зад кабинета застанаха парламентарните групи на двете управляващи фракции, както и депутатите от ДПС - общо 143 гласа.

Лена Бориславова от "Продължаваме промяната" обясни, че дебатът около вота на недоверие е имал две функции.

"Да уреди безплатно ефирно време за партиите, които са организатори както на протестите, така и на самия вот на недоверие. Втората задача беше отново да се изговорят защитните тези на пропутинските фактори в енергетиката. Те дори си позволиха да пожелаят на българския народ тежка зима, за да се види колко  е страшно без тези руски икономически интереси в сферата на енергетиката", коментира тя.

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" често са оставяни сами да водят тези битки, които не са популярни и са трудни за разбиране от засегнатите лица, въпреки че са неизбежни, каквито са дебатите в сектор "Енергетика", посочи Бориславова.

"В навечерието на местни избори сме и Борисов прави избори. Той си позволява да критикува правителството. В същото време знае, че не може да го бутне преди местния вот. Ако дори частица от това, в което ни обвиняваше по време на предизборните си обколки, беше вярно - че хазната е празна и държавата е зле финансово, неговата партия днес не трябваше да гласува по този начин. Или на Борисов не му пука за задлъжнялостта на държавата, или нищо от това не е вярно, но трябва да каже нещо на електората си", смята тя, цитирана от БНР.

Държавата е финансово стабилна - покриваме дефицита от 3%, имаме над 10 милиарда като резерв, посочи Бориславова. 

"Имаме разбирателство с Мария Габриел. Тази сглобка функционира заедно с ГЕРБ. Министри се предлагат от тези две формации. Любопитно ми е по какъв критерий господин Борисов преценява дали един министър се справя добре, или не. Интересно ми е как на тях са отговаряли министри като Дани Кирилов и Вежди Рашидов. Важно е да се стъпи на качествени измерители и критерии, когато се прави оценка. "Продължаваме промяната" ще направи такава за работата на министрите. Никое министерско място не е бетонирано за дадено лице. Важно е да имаме резултати", настоя тя. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
3 rate up comment rate down comment 0
Райна
преди 6 месеца
Вечната дървена философка! Сигнализирай за неуместен коментар