Късметлийски петък 13 за кабинета "Денков", Пеевски и Петков казаха кога ще падне

Със 143 гласа "против" и 71 "за" вотът на недоверие към правителството не мина

13.10.2023 | 18:57 Редактор: Вяра Димова

Вотът на недоверие към кабинета "Денков" се провали. В подкрепа на правителството гласуваха партиите от т.нар. сглобка, плюс ДПС. Със 143 гласа "против" и 71 "за" вотът на недоверие към правителството не мина. По време на гласуването БСП поиска всеки, който гласува, да става прав и да се аргументира, но това решение не беше прието.

"Нямаше аргументи, които да изискват този вот, само се загуби време, всички ще разберат, че ние се опитваме да помогнем на тези региони", каза премиерът Николай Денков.

От опозицията завиха, че подготвят нов вот на недоверие, но по тема "Сигурност". 

"Важното е, че Делян Пеевски беше тук, те правят това, което им той нареди. Делян Пеевски казва какво да се прави. Готови сме с мотивите за втория вот", обяви Корнелия Нинова.

"Да, ще подкрепим. Разговарях с Нинова и ѝ казах, че трябва да бъде внесен след кампанията", обясни лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. 

"За пореден път вие от "Продължаваме промяната - Демократична България" доказахте, че извършихте най-отвратителното действие срещу българските граждани", коментира депутатът Станислав Балабанов от ИТН.

Отговор към опозицията дойде веднага.

"Нашите стари и нови болшeвики искаха да спретнат октомврийска революция, но не се получи", изказа се Атанас Атанасов от ПП-ДБ.

"На България ѝ трябва редовно стабилно правителство", смята Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

А най-сериозният заден стълб в стабилността на това правителство напомни за себе си. 

"Ако се отклонят от евроатлантическия път, ще го свалим това правителство, ще си оттеглим от тази подкрепа", закани се Делян Пеевски от ДПС.

"Ако се отклоним от Европейския път на Българи, ние ще го свалим това правителство", обеща Кирил Петков.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира в Разград, че днешният ден е показал голям вот на доверие в правителството.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)