Денков: Искаме да направим България нормална европейска държава

Постигнахме голям прогрес само за четири месеца, смята премиерът

12.10.2023 | 19:20 Редактор: Тодор Петров
Денков: Искаме да направим България нормална европейска държава

"Искаме да направим България нормална европейска държава. Цялото правителство се стреми към тази цел, постигнахме голям прогрес само за четири месеца", каза премиерът акад. Николай Денков пред представители на мониторинговата група на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред (LIBE) в Европейския парламент.

Министър-председателят подчерта, че основните цели на българското правителството са приемането на страната ни в Шенген, Еврозоната и ОИСР. За целта са положени изключително много усилия. 

Акад. Денков напомни, че Европейската комисия неотдавна прекрати наблюдението над България и Румъния чрез Механизма за сътрудничество и проверка.  

"Това е ясен сигнал за успеха на реформите в областта на върховенството на правото, които страната ни е извършила", посочи премиерът. 

Той отбеляза приноса в този процес на авторитетни институции като Базелския институт, Европейската и Венецианската комисия.
 

Акад. Денков е оптимист, че до края на годината ще бъдат приети и промените в Конституцията, целящи по-голяма независимост на съдебната власт. 

Делегацията на LIBЕ, начело с eвродепутата София ин'т Велд, е в България за срещи с представители на различни институции във връзка с върховенството на закона, борбата с корупцията и свободата на медиите.

Страхувате ли се от нова Ковид вълна в България?

Да. Заразените стават все повече, нямаме имунитет срещу новите варианти.
17%
Да, но съм ваксиниран и се пазя достатъчно добре от заразяване.
8%
Не. Няма от какво да се притесняваме, вирус като вирус.
34%
Не. Не вярвам на данните, които официално се разпространяват.
41%
Общо 2015 гласа

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR


1
0 rate up comment rate down comment 0
Академикчо
преди 6 месеца
А защо за 16 години членство в ЕС България не е "нормална европейска държава"? Сигнализирай за неуместен коментар