Лекарствата за частните болници вкараха клин между партньорите в (не)коалицията

Частници купували медикаменти десет пъти по-скъпо като определят цените чрез собствени дистрибутори

05.10.2023 | 18:45 Редактор: Елеонора Танева

Депутатите не приеха предложението частните болници да бъдат задължени да провеждат обществени поръчки за медикаменти, купувани с пари от Здравната каса. Вносителите на предложението от "Продължаваме Промяната - Демократична България" обвиниха партньорите си от ГЕРБ-СДС, че от години гласуват "против" провеждането на прозрачни процедури за разходване на държавните средства.

По думите им в момента има случаи, в които медикаменти се купуват десет пъти по-скъпо от частните болници, които определят цените чрез собствени дистрибутори. 

Според Явор Божанков, депутатът от ГЕРБ и бивш министър на здравеопазването Костадин Ангелов е въздействал на парламентарната група на "Възраждане", за да гласуват против промените.  

"Проблемът идва от там, че ние използваме общ ресурс, за да финансираме тези лекарства, а не малка част от частните болници имат дистрибутори, които могат да определят цената по собствени правила", заяви народният представител от ПП-ДБ Александър Симидчиев. 

"От години срещу България има наказателна процедура от ЕК, че ние не спазваме правото на Съюза, за което ние ще плащаме от нашите джобове като данъкоплатци съответните санкции", коментира депутатът от ПП-ДБ Васил Пандов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)