Забраняват продажбата на ароматизирани нагреваеми тютюневи изделия у нас

От догодина отпадат също рекламата и промотирането на изделията

05.10.2023 | 14:28 Редактор: Тодор Петров
Забраняват продажбата на ароматизирани нагреваеми тютюневи изделия у нас

От догодина продажбата на ароматизирани нагреваеми  тютюневи изделия ще бъде забранена. Това гласуваха на първо четене депутатите от икономическата комисия в парламента.

Забраната е вкарана в Закона за тютюна и е в резултат на евродиректива от юни 2022 г., която въвежда същите ограничения пред продажбата на нагреваемите тютюневи изделия, каквито има конвенционалните тютюневи изделия.

"Забранява се предлагането и продажбата на нагреваеми тютюневи изделия с характерни вкусово-ароматни качества и съдържащи овкусители, в която и да е от съставните им части, като филтри, хартия, опаковки, капсули или други технически елементи, даващи възможност за промяна на мириса или вкуса на съответните тютюневи изделия или на интензитета на техния дим или аерозол", гласи новият текст.

Освен това на всяка опаковка на нагреваемо тютюнево изделия трябва се постави предупреждението "Пушенето убива", както и други информационни и здравни съобщения, които предупреждават за вредния ефект от тези изделия.

С промяна в Закона за тютюна се забранява също така рекламата и промотирането на изделията за пушене, несъдържащи тютюн, както и на контейнери за многократно пълнене и тютюневи течности.

Снимка: Pixabay
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Идиоти
преди 6 месеца
Снимката на е на вейп - изпарява смес от гликол и глицерин не тютюнево изделие Сигнализирай за неуместен коментар