България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Зависими сме и от електронните цигари - предлагат да се забранят на обществени места

Покрай всяко училище може да се видят деца, които пушат и употребяват вайпове, каза д-р Гергана Гешанова

03.10.2023 | 09:51 Редактор: Вяра Димова

Електронните цигари да бъдат забранени на обществени места. За това настояват от Коалиция за живот без тютюнев дим. Електронните цигари може да не отделят катрани, но отделят други вредни вещества.

"Електронните цигари са вредни, защото съдържат никотин, а той е главното вещество, което води до пристрастяване. Някои изследвания показват, че никотинът по-силно до пристрастяване, отколкото хероинът и кокаинът. Употребявайки електронни цигари, не се отделяме от армията на зависимите хора", каза д-р Гергана Гешанова от Коалиция живот без тютюнев дим в студиото на "България сутрин".

Пред Bulgaria ON AIR д-р Гешанова напомни, че Законът за здравето е категоричен, че тютюневите изделия не трябва да се употребяват на обществени места.

"Електронните цигари спадат към свързаните с тях, защото те нямат тютюн, но имат никотин. Досега сякаш изпадат от закона, което е добре дошло за хората, които искат и на затворени места да ги употребяват. Крайна време е в нашата страна, както в много страни по света, тези устройства да влязат в тази забрана, за да може в закритите обществени места средата да е чиста", настоя гостът.

Според д-р Гешанова са нужни години, за да се докаже как пушенето вреди.

"50 години, след като започнаха да се употребяват цигари, се доказа, че употребата на обикновените цигари води до рак. Факт е, че нещо, което не е естествено за околната среда, се изпуска в нея. Ние сме поставени в среда, в която има опасност това да увреди хората, които ги употребяват, а и тези около тях. Това трябва да се избегне", на мнение е представителят на Коалиция живот без тютюнев дим.

В България липсват цели, подчерта още гостът и изрази надежда новото правителство да обърне внимание на проблема.

"Държавната политика не е насочена в тази посока. Не само Англия, но и много други държави искат в обозримо бъдеще да се намали драстично пушенето. Това трябва да стане с мерки. Нашата държава трябва да го направи. Рекламите, които ни заобикалят - на нови, на стари цигари... ние сме облъчени", категорична е тя.

По думите ѝ покрай всяко училище вече може да види дете, което употребява, не само с обикновени цигари, но и новите видове устройства.

"Младежите бързат да догонят тези от Запада, за да наваксат. Те са застрашени най-много", отбеляза Гешанова.

Гледайте целия разговор във видеото.


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 6 месеца
Само учениците ли пазите?Те тайно пушат дори в часовете,в тоалетните,по коридорите! Ами останалите непушачи?Отиваш в мол,там смърди на някакви миризми аромати от електронни отрови!Хайде спрете с това!Който иска да се трови,да го прави навън! Сигнализирай за неуместен коментар