България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Пренебрегваме проблема с тютюнопушенето, деца на по 6-7 години опитват цигарите за пръв път

Надписи с предупреждение за вредите може да помогне в борбата, смята д-р Гергана Гешанова

04.08.2023 | 08:17 Редактор: Тодор Петров

В Канада на всяка цигара ще има предупреждение за вредите от тютюнопушенето. Може ли такава мярка да сработи в ЕС и у нас за да изкореним вредния навик? 

"Това са го направили умни хора с една добра цел. Хора, които са доказали в годините, че успяват да правят нещо за хората. Канада е такава държава - в полза на гражданите. Имат цел до 2030 г. техните пушачи да станат 5%. Този надпис сигурно ще направи впечатление на млади хора и деца, които посягат към цигарите. Някои от тях сигурно ще се замислят и ще направят добри изводи за своето бъдеще. Ще подейства на хора, които са решили да откажат цигарите и това ще бъде последен тласък да го направят", коментира председателят на Коалиция за живот без тютюнев дим д-р Гергана Гешанова в "България сутрин".

Тя признава, че може би на хора, които искат да пушат, това няма да им подейства кой знае колко. 

"Но и на тях ще им подейства, защото това е израз на грижа. Ще помислиш, че някой иска да ти помогне, едно предупреждение е. Надписът ще бъде близо до фаса и през цялото пушене ще бъде пред очите, за да ти напомня, че може да вземеш по-добро решение в живота си", отбеляза д-р Гешанова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ в България не успяваме да се справим с проблема. 

"Властимащите хора пренебрегват проблема с тютюнопушенето. Сигурно защото носи много приходи в хазната. Досега нямаше добра воля нещо да се промени. Много държави в Европа вече взимат решения. Поставят си някаква цел - край на това нещо. При нас нещата стават мудно и бавно. Сега в Министерството на здравеопазването много свестни хора са дошли, дано имаме шанс да направим нещо добро за нашия народ. Няма почти никакви профилактични кампании", обясни д-р Гешанова.

Гостът добави, че "хората си махат рекламите, а при нас още съществуват". В ресторантите и работните места не навсякъде се спазва тази съществуваща забрана, изрази загриженост д-р Гешанова. 

"Няма контролни органи, 5-10 души в едно РЗИ кое по-напред да проверят и санкционират... Трябва да има екшън-план, за да има визия на този народ да му се помогне да излезе от тази зависимост", заяви председателят на Коалиция за живот без тютюнев дим.

От думите ѝ стана ясно, че непрекъснато пада възрастта, на която децата пропушват. Вече опитват цигарите още на 6-7-годишна възраст.

Гледайте целия разговор във видеото.