Могат ли електронните цигари да намалят зависимостта от обикновените?

Тютюнопушенето е водеща причина за леталитет в света

19.09.2022 | 13:27 Редактор: Ваня Кузманова
Могат ли електронните цигари да намалят зависимостта от обикновените?

Употребата на електронни цигари става все по-разпространена в световен мащаб. Проучване на Penn State College of Medicine е предположило, че тези устройства могат да помогнат на хората да намалят зависимостта към обикновени цигари, които съдържат набор от токсични вещества, без да увеличават общата им никотинова зависимост.

Тютюнопушенето е водеща причина за леталитет в света, но отказът от тютюнопушене остава трудно предизвикателство за пушачите. Установено е, че заместването на обикновените цигари с електронни цигари намалява излагането на потребителите на канцерогени и други вредни токсични вещества.

За целите на проучването са били използвани устройства с известни профили за доставяне на никотин, което е позволило ефективно да се сравни как различните нива на никотин в устройството могат да повлияят на никотиновата зависимост на потребителя и способността му да намали консумацията на цигари.

Изследването е осъществено с 520 участници, които са искали да намалят приема на цигари.

Участниците на случаен принцип са полуцчили електронна цигара, която им е набавяла 36, 8 или 0 mg/mL никотин или друг заместител на цигари, който не е съдържал тютюн, като помощ в усилията им да намалят тютюнопушенето. Участниците сами са съобщавали за зависимостта си от цигари и електронни цигари на всеки един, три и шест месеца, като са използвали въпросник, разработен от Penn State.

Резултатите са варирали от 0 - липса на зависимост до 20 - силно изразена зависимост. Проби от урина също са били събирани за измерване на нивата на котинин - биомаркер за излагане на никотин.

Повече по темата четете в puls.bg 

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК