В Бургас обявиха война на пушенето на цигари сред учениците

От следващата седмица ще се налагат глоби, които са от 300 до 500 лв.

05.10.2023 | 14:03 Редактор: Вяра Димова

МВР Бургас обяви война на тютюнопушенето сред ученици. Днес, заедно с Регионалната здравна инспекция в града, започнаха проверки на търговски обекти за продажба на цигари и алкохол на непълнолетни.

"В РЗИ Бургас нeколкократно са постъпвали жалби за продажба на алкохол и цигари на непълнолетни лица, при което с колегите извършваме незабавна проверка. Много трудно се установява такава продажба", заяви Доника Гяурова от Регионалната здравна инспекция в Бургас.

Тази  седмица търговските обекти ще получат предупредителни протоколи. От следващата седмица ще бъдат налагани и глоби, които са от 300 до 500 лв.

"Това не изключва т.нар. таен клиент - подрастващ, който  да отиде и да направи опит да се сдобие с тютюн или тютюневи изделия, алкохол и по този начин, ако има нарушение, ще има и санкция", обясни говорителят на полицията в Бургас Цветелина Рандева.

Провереният днес обект се намира до три големи училища в Бургас. През междучасията учениците масово пушат около учебните заведения.

"Лесно си купуваш цигари, ако имаш навършено пълнолетни, ако нямаш - не", каза ученичка. 

"Във всички училища се пуши и от ученици, и от учители, дори пушат заедно. Това е недопустимо. Ако няма личен пример, няма как да постигнем нищо", сподели родителят Георги Иванов.

Проверките ще продължат и през следващите дни. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Снимка: БГНЕС