Тошко Йорданов: МС не обещава, че няма да затвори въглищните централи

1,7 млрд. евро трябва да отидат във фирми да направят фотоволтаици и батерии, посочи той

03.10.2023 | 21:21 Редактор: Толя Стоянова
Тошко Йорданов: МС не обещава, че няма да затвори въглищните централи

В споразумението между правителството и протестиращите е записано, че МС ще води преговори с ЕК, а не се ангажира да запазва мощностите. Колегите от ЕС ще кажат, че не искат, нашите ще кажат, че от ЕК са отказали, и ще ги затворят. До 2038 г. запазването на мощностите отпадна, вписа се, че ще има проект за енергийна стратегия до 2050 г. Това заяви председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов.

Йорданов коментира, че КНСБ и част от протестиращите рязко са сменили посоката на говорене и са подписали споразумението, но "Мариците" са отказали, и АМ "Тракия" остава блокирана. "Проходът на Републиката и "Струма" ще ги пуснат", каза още председателят на ПГ на ИТН.

"От КНСБ искаха да се запише, че ако не се изпълнят решенията на НС, да подадат оставка, но Денков каза, че такова нещо не може да подпише", обясни Тошко Йорданов, пише БГНЕС.

На въпрос дали има някакви гаранции, че МС ще успее да предоговори с ЕК поетите шест точки от споразумението с енергетиците и миньорите, Тошко Йорданов подчерта, че гаранции няма никакви. "Поели са ангажимент да водят преговори, но не са поели ангажимент да не затварят централите, и когато от ЕК кажат, че не може и управляващите ще кажат, че не може. 1,7 млрд. евро трябва да отидат във фирми да направят фотоволтаици и батерии", добави Тошко Йорданов.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
A така!
преди 6 месеца
Браво, Тошко, ти поне можеш да четеш, за разлика от синдикатите.Преметнаха хората отново. Сигнализирай за неуместен коментар