Блокадите падат? Властта се разбра с миньорите и енергетиците, подписаха споразумение

"И шестте искания на протестиращите са удовлетворени", заявиха от ГЕРБ-СДС

03.10.2023 | 18:59 Редактор: Вяра Димова

5 дни на блокади по пътищата и напрежение. Протестиращите миньори и енергетици се разбраха с властта. След продължила повече от 7 часа среща - споразумението вече е факт. Шестте точки, които искаха протестиращите, са вкарани в споразумение и са поставили подписи под него.

Премиерът Николай Денков обяви, че се очаква протестите по основни пътища да спрат. Той подчерта първите две точки от споразумението, които касаят затварянето на въглищните централи до 2038 г. ТЕЦ-овете у нас ще продължат да работят и ще бъдат запазени и базовите мощности.

И шестте искания на протестиращите са удовлетворени, заявиха след срещата от ГЕРБ-СДС. На срещата участваха и от ДПС, както и партиите от опозицията с изключение на БСП.

"Тези 7 точки ще бъдат внесени в НС и ще бъдат гласувани като решение в НС, за да е ясно, че ангажиментът е не само на правителството, но и на партиите, които го подкрепят. Първите две точки означават, че държавата няма да затваря административно никакви централи, които са на въглища. Тези централи имат свободата да работят. Наред с това имаме нужда от базови мощности. Нито правителство, нито, която и да е от партии, може да рискува", заяви премиерът. 

"Магистрала "Тракия" остава блокирана, Проходът на Републиката и "Струма" се освобождават, стана ясно от думите на Тошко Йорданов от ИТН.

Преговорите в НС бяха изключително тежки. Стигна се няколко пъти до ескалиране на напрежението.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Лъжец си
преди 6 месеца