Арменската общност у нас: "Не на етническата чистка, мълчанието ви ни убива"

Проведе се протест пред сградата на Представителството на Европейската комисия в София

01.10.2023 | 18:40 Редактор: Тодор Петров

Представители на арменската общност у нас протестираха в София заради събитията в Нагорни Карабах, където хиляди арменци напуснаха домовете си. Демонстрацията е част от международна инициатива на всички арменски общности в Европа и се провежда по едно и също време в десетки градове.

"Не на етническата чистка", "Мълчанието ви ни убива", "Спрете Алиев" - това бяха част от лозунгите, които българската арменска общност издигна пред сградата на Представителството на Европейската комисия у нас. 

Инициативата "Европейци за Арцах", която обединява арменските общности в Европа, настоява насилието в областта да спре, а Евросъюзът да признае правото на арцахските арменци на самоопределение като екзистенциален въпрос. 

"Умират млади хора. Защото някога преди 100 години някой е заложил бомба със закъснител и тази бомба през няколко години избухва и настройва два народа един срещу друг", коментира Хайгашод Агасян, който също бе на протеста в София.

По думите на протестиращите, Азербайджан грубо пренебрегва своите международни задължения, които е обещала на световните организации.

"Както светът обръща внимание на войната в Украйна. Идваме, споделяме болката си, в същото време това, което се случва в Армения, минава леко неглижирано, но в същото време пак умират хора", подчерта Агасян.

На 5 октомври предстои среща на висши европейски лидери в Гранада, Испания, на която Армения и Азербайджан ще седнат на масата за преговори. 

Вижте повече в репортажа на Дейвид Караиванов.

Снимка: БГНЕС