"Сега сме бездомни кучета": Етнически арменци продължават масово да напускат Нагорни Карабах

Вече близо 100 000 арменци са преминали в съседната държава Армения

30.09.2023 | 19:00 Редактор: Михаела Димитрова

ООН изпраща мисия в Нагорни Карабах, за да оцени хуманитарните нужди на местното население. То обаче се стопи рязко, след като по-голямата част от жителите напуснаха анклава, върху който Азербайджан установи пълен контрол след военна операция миналата седмица.

Етническите арменци продължават масово да напускат Нагорни Карабах. По последни данни вече са избягали над 97 700 души. Почти всички потвърждават, че се страхуват от етническо прочистване.

"Сега сме бездомни кучета. Такъв е нашият статут. Нека светът да знае – ние сме бездомни кучета. Територията – това е претекст. Това е геноцид на една християнска нация", коментира Нарине Шакарян.

"Положението беше направо ужасно. Обадихме се на административния ръководител на селото ни и питахме дали можем да се върнем. Той каза, че можем, но ако ви посегнат тюрките, или както се наричат азебрайджанци, не можем да носим отговорност за вас", каза Анабел Гуласян.

"А не искаме война. Искаме да живеем заедно. Господ ни е довел на този свят, за да бъдем живи. Един е хлябът, който ядем. И е добре да бъдем милостиви един към друг", е на мнение Слава Осипян.

Говорителят на ООН Стефан Дюжерик каза, че световната организация изпраща мисия в Нагорни Карабах, където не е имала достъп от 30 години. Това става възможно сега, след споразумение с правителството на Азербайджан.

"Много е важно ООН да влезе там", заяви говорителят. Мисията от десет души се ръководи от Службата на ООН по хуманитарните въпроси.

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС


4
4 rate up comment rate down comment 0
От 30 години
преди 6 месеца
Ако от 30 години ООН не са могли да влязат в Карабаг ,значи арменците не са ги допуснали. Защото до вчера, арменците бяха господари по тези земи. Значи когато си силен не признават международните организации и международното право. Но като дойде ден да плащаш за своите злини започваш да хлевчиш,плачеш и обвиняваш целия свят. А истината е проста, каквото посяха през тези години, това и ще жънат. 1,5 милиона прокудени азербайджанци очакват да се завърнат по родните си места. Сигнализирай за неуместен коментар
3
8 rate up comment rate down comment 0
Така е
преди 6 месеца
Така става като слушат американците и евроджендърите! Едни подстрекават, други страдат и плащат. Вижте какво става в Украйна. Събудиха фашизма ! Невинни хора умират, плодородна земя се изгаря от снаряди, мини и бомби. А САЩ печелят. Сигнализирай за неуместен коментар
2
7 rate up comment rate down comment 0
Колев
преди 6 месеца
Като не искат война, защо преди година прогониха азерите от Нагорни Карабах ??? А и доста бяха убити. Ако всики етнос, който е мнозинство в една област прогони другите , след време му се връща. Справка Историята. А арвенците са и терористи по цял свят са убивали посланници, мюсюлмани. С отмъщение за миналото и робска психика не се живее добре. Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 0
европейска шматка
преди 6 месеца
новия Горбачов-Пешинян е главния виновник за разпада Сигнализирай за неуместен коментар