Арменската общност у нас излиза на протестно шествие за арменците в Нагорни Карабах

Протестът е част от международна инициатива на всички арменски общности

01.10.2023 | 09:31 Редактор: Михаела Димитрова
Арменската общност у нас излиза на протестно шествие за арменците в Нагорни Карабах

Представители на арменската общност от София, Пловдив, Бургас, Варна и Русе излизат на протестно шествие в подкрепа на арменците от Нагорни Карабах, съобщиха от църковното настоятелство на арменската църква в София.

Протестът е част от международна инициатива на всички арменски общности и ще се проведе по едно и също време в различни градове в Европа и по света. Митингът в София ще се състои пред сградата на Представителството на Европейската комисия (ЕК) от 13:00 часа, а в останалите градове ще e по същото време пред арменските храмове в страната. В Русе митингът ще се проведе пред сградата на Общината.

Инициативата "Европейци за Арцах", както арменците наричат Нагорни Карабах, обединява арменските общности в Европа и повече от 500 европейски обществени структури. В същия ден и час на 1 октомври митинги се провеждат в Брюксел, Лондон, Виена, Стокхолм, Лион, Марсилия, Копенхаген, Мюнхен, Прага, Лисабон, Братислава, Никозия, Атина, Букурещ и други.

Освен солидарност и подкрепа, целта на протестната акция е да привлече фокуса на общественото внимание в навечерието на третата среща на върха на Европейската политическа общност, която ще се проведе на 5 октомври в Гренада, Испания. В рамките на това събитие е планирана среща между министър-председателя на Република Армения Никол Пашинян и президента на Азербайджан Илхам Алиев с посредничеството на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц, информира БТА.

Над три четвърти от 120-те хиляди жители на населения предимно с арменци са избягали от Нагорни Карабах от началото на азербайджанското настъпление, предаде Ройтерс.

Снимка: Pixabay


1
0 rate up comment rate down comment 0
Анонимен
преди 6 месеца
На Азербайджан никой не налага санкции, нито я дискриминира. Никой не праща оръжие на Армения, нито милиарди финансова "помощ". Азербайджан се сдоби и с територия, без никакви възражения на международната общност.Съпричастността на "цивилизования свят" се оказа изключително избирателна. Да не коментираме жертвите на американската агресия. Към тях никой не питае съжаление. Сигнализирай за неуместен коментар