Радев: Не трябва да допускаме компромиси с националната сигурност

Президентът изнесе слово в Маджарово

30.09.2023 | 14:30 Редактор: Михаела Димитрова
Радев: Не трябва да допускаме компромиси с националната сигурност

Погромът над тракийските българи е не само памет, а наша вяра, съвест, кръвна връзка с предците ни и наша идентичност, а днес е и нашето убеждение и призив, че не трябва да допускаме компромис с нашата сигурност и с нашата способност да защитим дома и децата си. Това заяви президентът Румен Радев по време на Националното тракийско поклонение пред Пантеона на загиналите тракийци в Маджарово, посветено на 110 години от разорението на тракийските българи.

Държавният глава изтъкна значението на Паметника костница в Маджарово като едно от свещените места у нас, съхранили трагичния спомен за погрома над тракийските българи. "За хилядите зверски избити от свирепия башибозук, за невинните мъченици и безбройните разорени бежанци от Одринска и Беломорска Тракия", посочи още президентът и добави, че паметникът почита и малцината самоотвержени защитници, съумели да спасят живота и честта на хиляди жени, деца и старци.

По думите му предците ни, запазили достойнството си, са успели да съхранят здравия тракийски корен, от който днес израстват нови всеотдайни поколения.

"Днес те носят благородния завет на тракийци да не забравяме страшните уроци на миналото, но и да не търсим отмъщение", заяви Румен Радев.

"Ние, хората от този край, знаем за този трагичен епизод не от учебниците по история, а от нашите баби и дядовци", посочи президентът и добави, че това е и причината познанията и паметта за трагичните събития от 1913 г. да са живи и емоционални, защото тракийските българи са закърмени с песните за тях. Румен Радев изрази съжаление, че информацията в учебниците по темата става все по-малко, а описанието в тях все повече се отдалечава от обективността и истината.

Държавният глава приветства усилията за обновяването на Пантеона и облагороденото пространство около него, като изказа признателност към дарителите, тракийските дружества и местната власт. "Вие показвате на дело силата на градивното родолюбие и правите и невъзможното, за да може паметта и достойнството на нашите предци да бъдат уважени", заяви президентът.

Старозагорският митрополит Киприан връчи на държавния глава орден "Св. Апостол Карп Първа степен", а президентът Радев посочи, че го приема с признателност, но и задължение българската история, дух и идентичност да продължат да бъдат отстоявани.

В рамките на своето посещение в Маджарово държавният глава разгледа тематична изложба, подготвена от Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт, посветена на 110-годишнината от разорението на тракийските българи и 120-годишнината от Илинденско-Преображенското въстание.