Радев: Военният конфликт прерасна във война на изтощение, България трябва да помогне за спирането

"Страната ни се справя много по-добре със защитата на външните граници", каза още президентът

29.09.2023 | 11:25 Редактор: Михаела Димитрова

За да имаме ефективна външна политика, трябва да имаме ясни цели и приоритети, да имаме вътрешен консенсус по тях. Тези приоритети трябва да бъдат комуникирани и отстоявани с консенсус. Трябва да имаме пълноценна стратегия, силни структури у нас и по света. Това заяви президентът Румен Радев по време на официалното откриване на Годишната конференция на министъра на външните работи с ръководителите на задграничните представителства на България.

"Благодаря за това, че вие продължавате да отстоявате, да развивате, съхранявате и да отстоявате богатите традиции и постижения на българската дипломация. Това изисква много усилия, защото виждаме, че в един свят с огромна динамика на геополитическите процеси, с влошаващата се среда на сигурност, с една жестока конкуренция в икономическата област, със задълбочаващи се климатични промени, се поставят големи изисквания и предизвикателства пред българската дипломация", добави Радев и уточни, че според него ние имаме нужда от висококвалифицирани кадри в дипломатическата ни служба.

Радев коментира и войната в Украйна. Според него "военният конфликт е прераснал във война на изтощението, който води до повишаване на неравенствата".

"Наред с укрепването на националната ни сигурност, България следва да полага активни усилия за подкрепа на всички многостранни отношения, водещи до незабавно прекратяване на военните действия, установяване на мир, до ограничаване на последствията на войната”, смята президентът.

Държавният глава коментира и темата с влизането на страната ни в Шенгенското пространство. "Трябва да намерим точния баланс за Шенген", каза той и уточни, че дипломатическата ни служба трябва да преценява кога да се действа по-умерено и кога по-категорично.

Радев е категоричен, че страната ни се справя много по-добре със защитата на външните граници в сравнение с други европейски страни.

Президентът коментира, че трябва да станем член на Еврозоната, когато реално сме покрили ясно икономически условията за дефицит и инфлацията.

"Това изисква активна и сериозна политика в областта на икономиката", подчерта той.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа


1
0 rate up comment rate down comment 0
Ууууе
преди 7 месеца
"И ти ли, Бруте" си човек на посолството?Не видях частта от речта, в която благодариш на правителството, на чийто кандидат за марионетен премиер отказа да връчиш проучвателен мандат, че се грижи за армията ни.Как се грижи правителството за армията- чрез кражби и подаръци за чужди армии? Сигнализирай за неуместен коментар