Радев на среща с еврокомисар Иванова, обсъдиха Плана за възстановяване и устойчивост

В рамките на срещата бе обсъден и демографският проблем, вследствие на високите нива на емиграция на млади хора

28.09.2023 | 18:00 Редактор: Михаела Кирилова
Радев на среща с еврокомисар Иванова, обсъдиха Плана за възстановяване и устойчивост

Приоритетите пред България в областта на иновациите и инвестициите във високи технологии обсъди президентът Румен Радев на среща с комисаря по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в Европейската комисия Илиана Иванова.

Румен Радев потвърди подкрепата на президентската институция за политиките, допринасящи за модернизацията на България, особено по отношение на разработването и прилагането на научни иновативни постижения в нашата икономика.

Президентът припомни за нарасналия инвестиционен интерес и значителния ръст на внесените проекти по Плана за възстановяване и устойчивост, в резултат на усилията на последното служебно правителство, както и за добрата информираност на бизнеса след проведени множество активни консултации и информационни срещи във всяка област от страната. Обща бе позицията, че страната ни следва да продължи да работи за улесняване на достъпността на програмите на Европейския съюз за подпомагане на иновативни компании у нас.

В рамките на срещата бе обсъден и демографският проблем, вследствие на високите нива на емиграция на млади хора от България. Откроена бе необходимостта от въвеждането на мерки за тяхното привличане и задържане у нас чрез създаването на повече възможности за професионално развитие.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Снимка: Пресцентър на Президентството